Поетесата Анджела Димчева прави премиера на сборника си „Игли в съня” в Бургас

Поетесата  Анджела Димчева прави премиера на сборника си „Игли в съня” в Бургас - E-Burgas.com

Една вълнуваща и интересна литературна среща очаква четящите хора в Бургас утре, 17 август, от 18.30, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Тогава ще се случи премиерното представяне на сборника с поезия, афоризми и фрагменти на уважаваната писателка и критик Анжела Димчева. Луксозното томче с твърди корици е дело на издателство Anthea Verlag и е издадено в Берлин.

Преводачката Румяна Захариева е включила в изданието афоризми, фрагменти и избрани стихотворения на авторката. Така се е получила съвсем нова двуезична книга (български/немски), илюстрирана от Петко Антонов. В Бургас заедно с Анджела Димчева ще гостува и издателката Маргарита Щайн.

Събитието ще се води от д-р Райна Дамяни, а в представянето ще се включат поетесата Роза Боянова, Маргарита Щайн и Диана Саватева – зам.-кмет по култура, туризъм и спорт на Община Бургас.

Проф. Кирил Топалов изразява мнението си за новата книга по следния начин: „Формата на фрагмента е позната още от древните литератури, в нея са опитвали перата си много писатели и философи, нейната афористична природа дава възможност на поети, писатели, дори и учени да изразят по един по-специфичен начин човешкия, интелектуалния или художествения си контакт със света. Някои от фрагментите на Анжела Димчева са всъщност ядро на „неразгънато” стихотворение, други звучат като поанта на стихотворение, което едно по-опитно читателско съзнание може да предположи, в трети надмощие е взело абстрактно-философското осмисляне. Самото заглавие носи голям философско-естетически заряд”. От своя страна, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели – споделя: „Анжела Димчева сътворява поезия с много предимства. Тя носи модерното светоусещане на човек, който знае цената на болката и е намерил пътя към победите. Знае също така, че поетическото изкуство е самотно и неблагодарно занимание, носещо повече страдания, отколкото заслужена слава”.

През пролетта на 2022 г. предстоят две премиери на книгата в Берлин и Дрезден.

 

Допълнителна информация:

Д-р Райна Дамяни е журналист, изкуствовед и PR експерт, създател и дългогодишен водещ на предаването „В часа на синята мъгла” по Дарик радио.

Маргарита Щайн е българка, която от 25 години живее в Германия. Тя е управител на издателска група „Антеа”, която се състои от три издателства, ориентирани към превод на автори от Източна Европа.

Анжела Димчева е поетеса, журналист и литературен критик. Постоянен автор на в. „Труд” за култура, председател на Българското жури за връчване на Европейската награда за литература – 2021. „Игли в съня” (билингва) е деветата й книга.

Румяна Захариева е двуезична писателка и преводачка – от и на немски език. Автор е на повече от 10 книги на български и немски, превела е произведения на повече от 20 български автори на немски език, сред които са книги на Блага Димитрова, Любомир Левчев, Николай Кънчев, Владимир Зарев, Мирела Иванова, Златимир Коларов, Димитър Христов и др.

 

Коментари