По-ниски наеми и по-малко имоти на пазара в Бургас

По-ниски наеми и по-малко имоти на пазара в Бургас - E-Burgas.com
Снимка: Йоан Митов

Два месеца след избухването на огнище на Covid-19 в България цените на жилищата намаляват символично и се забелязва значителен спад в обявените за продажба жилища. Броят уникални обяви за продажба на апартаменти е намалял с 53% след обявяване на карантинните мерки в страната на 13 март, показва проучване на информационен портал за недвижими имоти.

Най-голям спад в обявите е отбелязан в София – 60%, следван от Стара Загора – 58%. В Пловдив спадът е от 46%, Варна – 45%, а Бургас 48%. Най-малко засегнат от 6те града е Русе, където броят обяви е намалял с 40%.

С кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Covid-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки почти не се случват, съобщава "Монитор".

И в шестте града, включени в статистиката се забелязва рязък спад в предлагането на жилища точно след обявяване на извънредното положение на 13 март. Причина за това са не само затрудненият процес при търсене на нов дом, но и недоверието у купувачите. Те не са сигурни, че ще запазят доходите си и предпочитат да изчакат с покупката.

Наемите са претърпели най-голям спад в Бургас – 6%, следвани от софийските квартири – 4%. В Пловдив цените на наемите са паднали с 1%, а във Варна с половин процент.  Наемите в Стара Загора са запазили нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори са се повишили с 3%. 

Свързани статии
"Малката Москва” в Поморие пустее, руснаците се чудят дали да продават имотите си След години чакане: Брокери и агенции за недвижими имоти вече имат общ регистър Купуваме продаваните от руснаци имоти по Черноморието Значим ръст на пазара на селски имоти "Слънчев бряг" АД смъква с 50%цените на платеното паркиране и наем "тротоарна площ"
Тагове
имоти наеми
Коментари

Още от последните новини