Пирати опитали да щурмуват кораб в бургаското пристанище

Пирати опитали да щурмуват кораб в бургаското пристанище   - E-Burgas.com

Причината, поради която областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова издаде заповед за незабавна проверка на плажната ивица в кв. "Победа" е безпрецедентен случай на опит на пирати да навлязат в територията на стратегическо за държавата пристанище, съобщава "Монитор".

Инцидентът е от 10 юни през нощта, когато хиляди спящи по крайбрежието хора бяха събудени от мощни сирени, съответстващи по сигнал като опасност при атентат. Сирените завиха в точно 22.50 часа.

Флагман разпространи видео, заснето от бул. "Иван Вазов". Случаят е безпрецедентен. Направен е бил опит с безмоторна гумена лодка няколко мъже да навлязат в пристанището, като целта им е била да ограбят акостирал кораб, плаващ под хонгконгски флаг.

Сигналът за опасност в стратегическата зона е подаден още след като лодката е навлязла в територията на порта. Всички екипи, подчинени на дежурните от Трафик кулата по сигурността, са били включени в идентифицирането на обекта и залавянето на нарушителите.

Те са признали каква е била целта им. Пиратите са имали информация, че на кораба, на вахта, има само един човек, екипажът бил на брега. Смятали да окрадат каютите им.

Това е единственият случай през последните 3 години, в който се правят опит да се промъкнат в плавателни съдове в пристанищната част на Бургас. По-рано крадците успяваха да качат дори и проститутки на борда.

Вчера проф. Нейкова е провела извънредно заседание на Съвета за сигурност на "Пристанищен район Бургас". Докладът е съдържал данни за незаконно разположени рибарски лодки и постройки върху плажовата ивица – изключителна държавна собственост.


 

Свързани статии
Поредна акция в Бургас, този път на прицел са лихварите "С книга на плажа" продължава и днес с богата програма и срещи с автори Грозни сцени на плажа в Слънчев бряг: Спасители и летовници се млатиха До 31 градуса по плажовете днес Забраниха влизането в морето на 12 плажа в Гърция Ръст на резервациите в Турция заради новите правила на границата Хотелиер и туристи в спорт за нов плаж в Несебър Общината в Несебър премахва самоволно поставени чадъри и шезлонги под Южния парк Спасител: Необходима е плажна полиция, за да няма инциденти в морето Състезатели от пет държави идват на турнир по плажен тенис в Бургас
Тагове
пирати кумлука плаж
Коментари

Още от последните новини