Първи поход по "Тур Странджа" - ентусиасти минават маршрута с велосипеди

Първи поход по

Тридневният велопоход ще измине 180 км. през Странджа от Елхово до Ахтопол

Първи организиран велопоход по новия многодневен маршрут в Странджа - "Тур Странджа" ще се проведе след две седмици, съобщиха организаторите от "Зелена Странджа"

Записалие се могат да станат първите, които ще преминат през най-новия туристически маршрут на България. Трасето е от 180 км. по приятни за каране горски и селски пътища от река Тунджа до Черно море. Разстоянието ще бъде преминато на три сравнително равни етапа по 60 км.

Маршрутът ще премине през много туристически, културни и географски забележителности. През първия ден велосипедистите ще преминат през селата Маломирово, Лалково, Ситово, Шарково, Воден, Горска Поляна, Момина църква, Факия и ще спрат чак в Голямо Буково. Изминатият път ще бъде предимно по асфалт и по-малко по горски пътища, но дори там теренът е равнивен. 

Вторият ден велосипедистите ще премининат също покрай тракийска и византийска гробници край село Евренозово, Историческа местност "Петрова нива", местност "Тракийски лагер" - мястото, където река Младежка се влива в река Велека, както и през селата Близнак, Евренозово и Звездец. Теренът е 27 км асфалт и 36 км горски пътища, като включва 2 км по-стръмно изкачване и дълги участъци с низходяща денивелация.

Третият ден групата ще мине последните 50 км. от велопохода. Велосипедистите ще преминат през тракийското оброчище "Индипасха", нестинарското средище във Влахов дол, село Кости и Бродилово. Маршутът е изцяло по горски пътища, които са предимно равни. 

Желаещите да се запищат за похода трябва да се подготвят с велосипед за планинско колоездене, каска, малка раница, резервна вътрешна гума, лепенки, инструменти и помпа, препоръчват организаторите. 
 

Коментари

Още от последните новини