Откриха паметна плоча на военен командир и бивш кмет на Бургас

Откриха паметна плоча на военен командир и бивш кмет на Бургас  - E-Burgas.com

В Бургас откриха паметна плоча на Никола Николов – военен командир и бивш кмет на града. Тя е поставена върху фасадата на родния му дом на ул. „Фердинандова“ 44.

Събитието е продължение на честването на 130 години от създаването на 24-и Черноморски пехотен полк. Сред неговите инициатори са родолюбиви бургазлии, офицери и войници от запаса и резерва.

Никола Димитров Николов е един от командирите на полка, виден радетел за национално обединение на България, активен участник в обществения живот, кмет на Бургас през 1921 – 23 г. На днешното откриване на паметната плоча присъства неговият внук академик Никола Съботинов. Самият той е изтъкнат учен, почетен гражданин на Бургас и бивш председател на БАН.

От името на кмета Димитър Николов предаде искрени поздрави и поднесе цветя Петър Парушев – началник отдел „Култура“ в Община Бургас.

Свързани статии
Ето как Бургас ще отбележи 150 години от гибелта на Левски Отново отварят паметника "Бузлуджа" за посетители Бургас ще отдаде почит към Апостола в събота Десетки поморийци положиха цветя пред паметника на Яворов Обсъдиха идеята за паметник на кан Тервел в Бургас Откриват паметник на загиналите във войните в Козичино Община Созопол дава 500 лв. за идеен проект за паметник на Левски Бургас вече има паметник на Петко Задгорски (Снимки) Община Бургас събира пари за паметник на медиците починали от ковид Събират средства за изграждането на паметниците на Левски и Лермонтов в Созопол
Тагове
паметник плоча
Коментари

Още от последните новини