Отново отварят паметника "Бузлуджа" за посетители

Отново отварят паметника

След повече от 30 години паметникът „Бузлуджа“ отново ще бъде отворен за посетители през новата 2023 г. От фондация „Проект Бузлуджа“ показват днес докъде стигна ремонтът на сградата и как е осигурен временен достъп за туристи. В последните две години бяха реставрирани част от стенните мозайки, както и тази на купола.

Покривът на монумента пък беше почистен и обезопасен това лято.

Дейностите се финансират основно от дарения, а за първи път през 2022 г. средства отпусна и държавата. Идеята е приходите от посетителските такси да се използват за следващи ремонтни дейности по паметника.

Туристите ще научат за историята на сградата, за дейностите по опазването й и за бъдещия й потенциал.

Свързани статии
Ето как Бургас ще отбележи 150 години от гибелта на Левски Реставраторски екип от четири държави работи по паметника на Бузлуджа Бургас ще отдаде почит към Апостола в събота Десетки поморийци положиха цветя пред паметника на Яворов Обсъдиха идеята за паметник на кан Тервел в Бургас Откриха паметна плоча на военен командир и бивш кмет на Бургас Откриват паметник на загиналите във войните в Козичино Община Созопол дава 500 лв. за идеен проект за паметник на Левски Бургас вече има паметник на Петко Задгорски (Снимки) Община Бургас събира пари за паметник на медиците починали от ковид
Тагове
бузлуджа паметник
Коментари

Още от последните новини