Бургас вече има паметник на Петко Задгорски (Снимки)

Бургас вече има паметник на Петко Задгорски (Снимки) - E-Burgas.com

„След години усилия един от най-талантливите бургаски творци -първият председател на Дружеството на бургаските художници Петко Задгорски има свое достойно място на алея в Морската градина. Благодаря на всички, с които изминахме този дълъг път и специално на Румяна Емануилиду.” Това каза в приветствието си кметът Димитър Николов, секунди преди официално да открие паметника пред всички гости. Той припомни, че съвсем символично е избрано и мястото на бюст-паметника, който се намира в непосредствена близост до скулптурата на поета Александър Пушкин, най-значимата творба на Задгорски, за която казват, че е най- добрият паметник на поета извън пределите на Русия.

  Сред гостите  на събитието бяха зам.-кметът Диана Саватева, Георги Динев, директор на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”,  Данка Георгиева, директор на Държавен архив – Бургас поети, интелектуалци и общественици.

 „Паметникът на именития художник е направен по автопртрет, който Задгорски си е направил през 1949 година. Той и до днес се съхранява във фонда на Бургаската галерия. Искрено се надявам да се харесва и бургазлии да му се радват”, сподели скулпторът Руси Костадинов.

 Събитието се превърна в празник с изпълненията на Бургаския духов оркестър и рециталът на учениците от ПГЧЕ „Васил Левски”. На място се прочетоха и благодарствени адреси от наследниците на Петко Задгорски, които живеят в Германия.

Стъпките по изпълнение на идеята започват през 2019 година. Спазвайки общинската наредба за паметниците, много бързо се събират и входират нужните 1305 подписа. Сред тях са художници, журналисти, поети и писатели, служители на държавни, общински и частни институции и фирми /Държавен архив, НОИ, Регионална библиотека, читалища и др./, ученици от Руската езикова гимназия и много други. 25 са дарителите подкрепили идеята.

„Заедно със сина на Петко Задгорски, Венелин Задгорски се обърнахме към кмета Димитър Николов за съдействие. Той веднага разпореди на отделните служби и процедурата се задейства. Община Бургас съдейства активно за реализиране на целия проект от самото начало”, разказва председателят на Сдружение "Общество за духовни изяви" и на Инициативния комитет Румяна Емануилиду.

Най-забележителното дело на Петко Задгорски (1902-1974 г.) в Бургас е паметникът на Пушкин в Морската градина, открит през 1952 г. Тук Задгорски е бил учител по рисуване. Сред неговите ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. От 2004 година е почетен гражданин на Бургас.

Галерия
Свързани статии
Ето как Бургас ще отбележи 150 години от гибелта на Левски Отново отварят паметника "Бузлуджа" за посетители Бургас отбелязва 120 години от рождението на Петко Задгорски с непоказвани творби Бургас ще отдаде почит към Апостола в събота Десетки поморийци положиха цветя пред паметника на Яворов Обсъдиха идеята за паметник на кан Тервел в Бургас Откриха паметна плоча на военен командир и бивш кмет на Бургас Откриват паметник на загиналите във войните в Козичино Община Созопол дава 500 лв. за идеен проект за паметник на Левски Община Бургас събира пари за паметник на медиците починали от ковид
Тагове
паметник петко задгорски
Коментари

Още от последните новини