От сряда сме с електронните билети. Вижте как ще работи системата (видео)

От тази сряда бургазлии могат да зареждат със средства новите електронни карти и да ги ползват като разплащателно средство в градския транспорт. През изтеклата седмица и в дните дотогава тече единствено безплатно издаване на самата електронна карта в Транспортна къща на улица "Александровска" 106. От сряда другата седмица ще можете на каса да заредите съответния абонамент за пътуване, ако използвате намаление, или пари в електронното портмоне на картата, с които ще се извършва таксуването в автобуса.

Бургазлии могат да зареждат своите електронни карти в Транспортна къща на улица "Александровска"106, Автогара Юг, Терминал "Меден рудник" и Автогара Запад.

В първите дни след въвеждането на електронната система за таксуване, Община Бургас и "Бургасбус" ЕООД ще осигурят специални асистенти, които ще информират гражданите и ще им помагат да се адаптират към новостите. Те ще бъдат разположени на най-използваните спирки в града. Асистентите ще бъдат облечени със специални жилетки, за да ги разпознаете лесно.

Друго важно нововъведение е, че пътниците трябва да се качват в транспортното средство единствено от първата врата. Втората врата ще се използва от пътници с ограничена мобилност и граждани с детски колички.

С новата система се въвежда и времево пътуване. То дава възможност за едно пътуване с неограничен брой прекачвания в рамките на 45 минути. Ако например използвате един автобус, слезете от него, качите се във втори и се чекирате в него на 44-та минута след първото таксуване, то можете да завършите пътуването си до желаната спирка по тази линия без да ви се отнема втори лев от картата.

Гражданите ще трябва да се самотаксуват, когато влязат в автобуса. Това означава, че при влизане в транспортното средство те трябва да допрат картата си до валидатора (сините устройства, които са монтирани във всички нови автобуси). Ако върху екрана на валидатора се появи изображение на зелена карта - таксуването е успешно. Ако се появи червена карта и характерен звуков сигнал - има проблем и е желателно да се обърнете за съдействие към инспектора в автобуса.

Докато всичко тръгне гладко и бургазлии свикнат с новата система, още известно време се запазва възможността да си купите хартиено билетче от 1 лв. на борда на автобуса.

Коментари

Още от последните новини