Още един млад лекар се завърна в Бургас благодарение на  лаборатория „ЛИНА”

Още един млад лекар се завърна в Бургас благодарение на  лаборатория „ЛИНА” - E-Burgas.com

Д-р Зеки Ферад е завършил Медицинския университет във Варна, а срещата с екипа на  „ЛИНА” му помага да открие истинската си страст - клиничната лаборатория

Медицинска лаборатория „ЛИНА” привлече в редиците си още един млад и лъчезарен лекар. Това е д-р Зеки Ферад, който е завършил Медицинския университет във Варна, а от ноември специализира „Клинична лаборатория” в „ЛИНА”.

„ЛИНА”  е известна със социалната си мисия да насърчава младите лекари да остават в България, да ги обучава по най-високите критерии и да им предлага перфектни условия за постоянна работа. Лабораторията е акредитирана от Министерствтото на здравеопазването и е база за следдипломно обучение на магистър-лекари за придобиване на специалностите: „Клинична лаборатория”, „Микробиология”, „Вирусология” и „Медицинска паразитология”. Тя също е и изключително добра база за обучение на лаборанти. В момента в нея следдипломното си обучение провеждат седем лекари. Последният е д-р Зеки Ферад. Той е родом от Айтос, завършил е средното си образование в Природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков” – Бургас, в паралелка с профил биология и английски език. В края на X клас решава, че неговото призвание е медицината.

„Веднъж на улицата пред училище припадна мъж. Около него се струпаха много хора, но сред тях нямаше лекар, нямаше кой да помогне. И си казах: „Искам аз да съм този, който ще може да помага, ако отново се случи нещо подобно”. След това няколко пъти съм попадал в сходни ситуация. При последната вече следвах медицина и знаех какво и как трябва да се направи”, споделя д-р Ферад. Клиничната лаборатория, която се превръща в негова страст, той открива след внимателно проучване на какво би посветил следващите години.

„През цялото следване в Медицинския университет, интересът ми беше насочен към кардиологията. Това, което ме мотивира да променя решението си, беше стажът  по „Вътрешни болести”.  Прекарах три месеца в Отделение по кардиология и разбрах, че не искам да работя в тази сфера. Внимателно започнах да избирам  какво да специализирам. Тогава попаднах на  статия за лаборатория „ЛИНА” и за това как обучава и окуражава младите лекари да остават  в България. Това събуди интереса ми и точно поради тази причина проучих всичко за изпитите и специализацията по „Клинична лаборатория””, споделя д-р Ферад. За да е сигурен в избора си, той разговаря  и с двама свои приятели  от персонала на „ЛИНА”. Единият е от Айтос, а другият от Варна.  И двамата потвърждават, че лекарският екип е от професионалисти, а атмосферата е колегиална и спокойна.

„„ЛИНА” бе първата лаборатория, в която влязох за събеседване и,  за да видя какво представлява самата работа. Това не беше случайност, а мотивиран избор. Още тогава знаех, че искам да специализирам там и впечатленията ми затвърдиха това мнение. Срещнах се с управителя на лабораторията д-р Васил Костадинов, който ми предложи, ако искам първо да започна и да преценя дали работата ще ми хареса. Но нямаше нужда, защото аз вече знаех, че това е моето място”, казва д-р Зеки Ферад. Освен млад и лъчезарен човек, той е и изключително мотивиран да изучи всяка тънкост в клиничната лаборатория.

„С усмивка споделям  пред колеги и близки, че съм направил правилния избор. Когато става дума за важни решения, никога не съм грешил и винаги съм бил уверен в себе си. Никога не съм предполагал, че ще специализирам в тази област, но лаборатория „ЛИНА” ми помогна да открия своето призвание и съм щастлив от това”, заявява  д-р Ферад. А от лаборатория „ЛИНА” се радват, че към екипа им се присъединяват млади и отдадени лекари, които носят надеждата, че след време ще продължи да има кой да изследва нас и нашите деца.

 

Коментари

Още от последните новини