Обявен е пожароопасен сезон за всички области в страната

Обявен е пожароопасен сезон за всички области в страната - E-Burgas.com

Със заповеди на областните управители е обявен пожароопасен сезон в горските територии за всички области в страната. За отделните региони периодът е различен, поради спецификата на съответния район, но се обхващат месеците март – ноември. 

През 2020 г. са регистрирани 499 пожара върху горска площ от близо 53 000 дка. От тях 3 300 дка гори са засегнати от върхови пожари. 

За периода от 01.01.2021 г. до 26.04.2021 г. са възникнали 56 бр. пожари в горските територии, в страната. Пожарите са преминали низово и са засегнали площ от 1330 дка в иглолистни, широколистни и смесени насаждения, както и незалесени горски площи. 

Основната причина за повече от 99 % от пожарите в горските територии на страната е човешка небрежност.

Изпълнителна агенция по горите призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън на открито, в т. ч. и в земеделски земи.

Лице, забелязало пожар в горски или земеделски територии, незабавно трябва да се обади на тел. 112, което ще спомогне за бързото му локализиране и организиране на неговото потушаване.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии. 

Посетителите и работещите в горите и в съседство с тях са задължени да спазват правилата за пожарна безопасност. Паленето на огън и изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за тази цел места.

Свързани статии
1000 дървета отсечени незаконно за седмица, замесени са и горски Обсъдиха спешни мерки по решаване на проблемите с горите В Царево гасиха пожари в трансгранично учение (Снимки) Всички пътища у нас са проходими при зимни условия Във Варна излязоха на протест срещу поредното изсичане на гори Горските започнаха засилени проверки в Бургаско, вече има съставени актове Пътищата у нас навсякъде са проходими, 260 снегорина са "на крак" АПИ и МВР предупреждават за влошаване на времето, 200 снегорина ще чистят пътищата Над 500 машини чистят пътищата в страната Продължава подмяната на стари печки в Бургас, 89 семейства ще посрещнат зимата с екоуреди
Тагове
пожари заемлище гори
Коментари

Още от последните новини