След два часа спорове приеха компенсацията от 1 лв. за горивата

След два часа спорове приеха компенсацията от 1 лв. за горивата - E-Burgas.com
iStock

След над два часа спорове депутатите приеха закона за компенсация на високите цени на горивата на първо четене, предложен от ГЕРБ-СДС.

"Законопроектът е за компенсиране на потребителите, защото има надвзети суми и то точно от тях", обясни по време на дебата Теменужка Петкова от ГЕРБ, цитирана от сайта Dnes.bg. Със проекта на закон се въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива.

С него се въвежда вноска за преработвателите на руски нефт. Вноската да се събира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в отделна целева сметка и приходите от тази вноска да се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските.

Набраните средства от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще се прехвърлят в НАП и ще бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите. Като следните видове моторни горива ще бъдат компенсирани: бензин А95, газьол, втечнен нефтен газ, както и природен газ.


 

Свързани статии
Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци Компенсираха ВиК дружествата със 16 млн. лева заради скъпия ток Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв. Радев: Бензинът в бензиностанциите на "Лукойл" вече е под 3 лева Прогноза: Цените на горивата от сега ще се запазят и през септември Отстъпката от 25 ст. на литър гориво влезе в сила Горивата у нас поскъпват със стотинка на ден Добри Митрев: Драстично увеличение на горивата ще е срив за държавата и всеки българин ЕС заседава за руския петрол утре
Тагове
горива бензин компенсации
Коментари

Още от последните новини