Община Бургас започва изпълнението на целите си, дадоха зелена светлина на Бюджет 2020

Община Бургас започва изпълнението на целите си, дадоха зелена светлина на Бюджет 2020 - E-Burgas.com

„Съветниците носят моралната отговорност, а аз наказателната и това много тежи“, заяви кметът Димитър Николов

С макрорамка в размер на близо 307 млн. лв. община Бургас официално подема изпълнението на целите в мандата си. Администрацията, начело с кмета Димитър Николов, получи зелена светлина от общинските съветници след като положително бе гласуван Бюджет 2020.

Управляващото мнозинство в местния парламент заяви, че започва годината с финансова стабилност, като приходната и разходната част са прецизно прогнозирани и последните 12 години не е имало разминавания в изготвянето на бюджета.

Единственият данък, който е увеличен за бургазлии, е данък МПС, като част от стратегията за екологичното развитие и средства за това ще отидат за новата апаратура за мониторинг на въздуха. Без промяна е таксата за битови отпадъци.

Общината не се отказва от идеята за етажните паркинги, търсят се нови локации

Както през последните години, така и сега неизменен приоритет на община Бургас, е инфраструктурата, като през този мандат акцент е поставен в образованието (което е и национален приоритет), а на дневен ред, е реконструкцията на сградата на емблематичното морско училище.

Официално бюджетът е представен със заглавие „Сигурност и перспектива за Бургас“ и освен образованието, е насочен и за развитие на околната среда, култура, спорт, туризъм.

„Бюджетът е създаден от самите граждани. Ние сме слуги изразители на поведението им. Една част на конкретни решения на голяма част по различни казуси в съвета също са заложени в този бюджет. Чух градивни критики, но чух и популизъм, него ще го оставя настрана, защото няма нищо градивно. Опитали сме се да създадем перспектива и сигурност на много дейности, по които по закон не сме задължени. Вие носите моралната отговорност, а аз наказателната и това много тежи“, обърна се кметът към съветниците.

Пет ключови сгради отварят врати през 2020 година в Бургас

В следващите четири години предстои да бъде доставена нова модерна апаратура на Онкологичната болница, предстоят ремонти на ДКЦ-тата, доизграждане на новите индустриални зони с външна и вътрешна инфраструктура. По отношение на културата ще бъдат финансирани множество престижни събития.

През тази година се очаква да приключи строителството на два големи обекта – конгресния център на Морска гара и спортна зала „Арена Бургас“. Епопеята с дългоочакваната велоалея между Морската градина и кв. Сарафово също, трябва да намери своя край.

Традиционно гласуването на Бюджет 2020 не мина гладко и единодушно. Опозиционните съветници изразиха недоволство от това, че времето за запознаване с рамката на общинските финанси и тяхното разходване, е едва четири дни, два от които почивни.

Избраха терен за новата университетска детска болница в Бургас

Това е и причината председателят на правната комисия и представител на ДБ в местния парламент адв. Иво Баев да не подкрепи бюджета. Според него това са абсурдни срокове и го счита за незаконосъобразно, а сроковете са спазени само формално. „Бързата кучка слепи ги ражда - повече слепци, създава повече комфорт за управляващите“, заяви Баев.

Бойчо Георгиев му припомни, че е имало обществения обсъждания с граждани и той е единственият, който явно не е бил запознат с планираното реализиране на парите.

От СДС очаквано изцяло подкрепят бюджета, като в допълнение предложиха да се увеличат с 10 хил.лв. средствата за Ин-витро, а според БСП целите и политиките, предвидени в бюджета, далеч не реализират развитието на града. Те не го подкрепиха, като един от мотивите им, е несъгласие общински приходи да са от данъчна тежест и продажба на имущество.

Край на сагата! Небостъргачът в "Меден рудник" отваря врати до няколко месеца

Рамката на кмета Димитър Николов бе подкрепена още от ДБГ, СЕК и ДПС.

Представената финансова рамка бе приета с минимални корекции като с повече средства ще бъдат увеличени програмата Ин-витро, женското сдружение „Самосъзнание“ и програмата за борба с анаболните стероиди в училищата.

Коментари

Още от последните новини