Област Бургас поставя рекорди: Над 2000 души се ваксинираха за ден

Област Бургас поставя рекорди: Над 2000 души се ваксинираха за ден - E-Burgas.com

Процентът на ваксинираното население бавно върви нагоре

Цели 2092 души се ваксинираха само за ден в област Бургас. До това се стигна, след като в страната бяха въведени задължителни зелени сертификати за достъп до почти всички места на закрито. 

Преди това в областта на ден се ваксинираха средно по 300-400 души, което показва, че в момента увеличението е в пъти и изравнява стойностите от първите дни на зелените коридори през месец април. Тогава в областта също се ваксинираха под над 2000 души на ден, но това продължи твърде кратко и месеци по-късно бе ваксинирано едва 23.2% от населението.

Най-предпочитаната ваксина от жителите на област Бургас е тази на Pfizer-BioNTech с 1 127 поставени дози, следвана от Janssen-Cilag с 875 и Moderna с 90. 

Ваксината на Janssen-Cilag е сред на предпочитаните, тъй като е с една доза и осигурява зелен сертификат на място. Поради тази причина от МЗ вчера уточниха, че сертификат ще се издава и за другите ваксини, но той ще е временен и ще важи до поставянето на втора игла, когато ще бъде издаден постоянен документ. 

В област Бургас постепенно се повишава и интереса към бустерната доза, въпреки че на този етап тя се препоръчва само за рискови групи. До момента 566 души в областта са преценили, че имат нужда от нея. 

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
зелен сертификат ваксини
Коментари

Още от последните новини