Най-активните бургазлии по разделното събиране на отпадъци получиха подаръци

Най-активните бургазлии по разделното събиране на отпадъци получиха подаръци - E-Burgas.com

Община Бургас връчи наградите на най-активните граждани, участвали в кампанията за разделно събиране на отпадъци в специализираните мобилни центрове в града.

Победител в инициативата за изминалата 2019 година е Пролетина Халачева, която получи за своята активност плазмен телевизор.

"Благодаря за признанието и за наградата. Искам да призова бургазлии всички заедно да се грижим за нашия град и да оставим на следващите поколения един чист и красив Бургас", каза Пролетина Халачева.

На втора и трета позиция са съответно Светозар Петров и Веселина Шопова, които бяха наградени с нови таблети.

Останалите активни участници, които допълват десетката в класирането на кампанията, получават парични ваучери на стойност между 50 и 100 лева. Всички останали участници в кампанията, събрали над 1 000 точки, ще получат по 10 литра пакетиран компост.

Наградите на победителите връчи зам.-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

"Радвам се, че в тази инициатива се включват все повече хора и се надявам вашият пример да бъде последван от много други наши съграждани, защото това е бъдещето. Ние трябва да се отнасяме отговорно към всичко, което правим", каза по време на церемонията Весна Балтина.

Тя допълни, че през изминалата 2019 година са събрани в мобилните центрове 144 тона отпадъци в 36 основни групи. В кампанията са участвали значително по-голям брой граждани.

В момента в Бургас работят 19 мобилни центъра за разделно събиране на отпадъци, като предстои да бъдат поставени още 5 нови в различни точки на града.

Всеки гражданин може да участва в екокампанията като се регистрира в електронната система за разделно събиране на отпадъци и вземе своята баркод карта. В нея се събират точки при предаване на отпадък в мобилните центрове, които се натрупват през цялата година.

Кампанията се организира от Община Бургас и ОП "Чистота Еко". Тя има за цел да насърчава хората да пазят града и околната среда чисти и в същото време им дава възможност да спечелят атрактивни награди.

Галерия
Коментари

Още от последните новини