Народното събрание обсъжда исканата оставка на Караянчева днес

Народното събрание обсъжда исканата оставка на Караянчева днес - E-Burgas.com

Оставката на председателят на парламента Цвета Караянчева ще бъде разгледана от депутатите в пленарната зала, след като БСП и ДПС внесоха искане с 96 подписа за отстраняването й.

Според опозицията Караянчева не успява да доведе премиера Борисов на парламентарен контрол. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна няколко причини за искането - непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинение на волята на премиера, погазване на правилата за законодателния процес и незачитане принципа на прозрачност в работата на Народното събрание.

"Знаете ли откога премиерът Борисов не е идвал на парламентарен контрол? От една година. Няма го на промени в кабинета, няма го на приемане на бюджет. Въпреки многократните ни искания да бъде извикан за изслушвания, госпожа Караянчева не може или не иска да осигури присъствието му", каза Нинова от трибуната на Народното събрание

Управляващите обвиниха опозицията, че е минала в нелегалност и реди кабинет в сянка. Даниела Дариткова - председател на парламентарната група на ГЕРБ:

"Какъв авторитет искате да има това събрание, след като в момента не участвате в заседанията на Председателския съвет, след като сутрин се криете по ъглите на Народното събрание, идвате тук да се регистрирате само да прочетете някоя декларация и да си осигурите надницата за деня."

ДПС напомниха, че още преди месец са започнали консултации с други парламентарни групи за оставката на Караянчева. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ:

"В мотивите са посочили конкретни нарушения на конституцията и законите на страната и конкретни факти за неизпълнение на задълженията й като председател на Народното събрание."

За да бъде прието предложението, ще са необходими гласовете на 50 плюс един процента от присъстващите народни представители. ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат 116 депутати, БСП и ДПС - 97. От "Воля" запазиха мълчание. Независимите депутати в парламента са 15.

Днес също така се очаква парламентарната правна комисия да изнесе мотивите си в пленарната зала, с които вчера подкрепи отчета на главния прокурор Иван Гешев, след като неговото изслушване продължи над три часа.

Източник: cross.bg

Свързани статии
Утре гласуват за оставката на Караянчева Румен Радев: Оставката на правителството е единственият изход от кризата (Видео) Тома Биков: Няма да подаваме оставка 126 души са задържани при вчерашните протести Протестите в София продължават над 10 часа (Live) Напрежение на протеста на старта на новия политически сезон Премиерът: Искат пак "Кабинет Орешарски" Президентът: Нищо не може да бъде на дневен ред преди оставките Данаил Кирилов подаде оставка, коалицията ще я разгледа Сачева: Кабинетът изкарва мандата си докрай с премиер Бойко Борисов
Тагове
оставка народно събрание караянчева
Коментари

Още от последните новини