Радев от трибуната на НС: Приоритет №1 е реформата в прокуратурата

Радев от трибуната на НС: Приоритет №1 е реформата в прокуратурата - E-Burgas.com
БНТ

Важният национален консенсус е този за законността и справедливостта. Ако искаме този парламент да е траен, следва да върне обществения живот в руслото на закона. Трябва да има демонтаж на прокурорския чадър над корупцията. Надявам се всички демократи в това НС да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал.

Това заяви от трибуната на Народното събрание президентът Румен Радев при откриването на заседанието на 47-мия парламент. 

Той очерта още и борбата с пандемията от COVID-19 и социалните и икономическите мерки като приоритет. 

"Българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го показаха. Да, обществото ни още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза “Не” на превзетата държава и реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите свободата, законността и справедливостта. Те са предисловие за надмогването на бедността, благоденствието и модернизацията на България", посочи Радев. 

Той призова реформаторските партии да се обединят около консенсус за такова управление. По думите на Радев от него зависи да имаме правителство, политическата ни система, която не може да понесе нови избори. Президентът приветства още ранното начало на преговорите.

"Анализатори посочиха неслучайно, че тези избори поставят край на Прехода. От вас зависи", заяви още Радев.

"Надеждите са огромни, а залогът - съдбовен. Нека преди да изговорим първите си думи от тази трибуна да осмислим мисията, която гражданите ни възложиха. За първи път в рамките на година формираме трето Народно събрание. Предишните два състава бяха кратки. От трибуната се чуха неудобни истини и се повдигнаха важни въпроси. Но не успяха да формират мнозинство и да излъчат кабинет", коментира още Радев.

"Обществото ни очаква същото отговорно отношение и от този парламент при приемането на държавния бюджет за следващата година. Мисля, че си струва да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе по закон. Той предвижда растеж на доходите, подкрепа на семействата с деца, грижа за възрастните, създаване на условия за икономически растеж. Днес е особено важен консенсусът около външната политика, в която всички институции са призвани неотклонно да отстояват националните интереси. Българската дипломация трябва да е в ръцете на професионалисти. Нужен ни е консенсус по всички важни теми, особено когато е заложена идентичността ни, културата, идентичността и правата на сънародниците ни за граница", посочи държавния глава.

Свързани статии
Президентът обяви състава на служебния кабинет Румен Радев: Нека този свят празник донесе топлина във всяко българско семейство Радев на среща с Ердоган заради мигрантите Президентът кани ДПС на консултации Първи звънец на 48-то Народно събрание Радев за войната по пътищата: Цяло поколение израсна без масов спорт и природосъобразен начин на живот Президентът: Старостта не бива да е бреме, обществото ни е в дълг на възрастните хора Президентът Радев: Всяко поколение трябва да отстоява независимостта на България Радев в Бургас: Изгубихме двама доблестни полицаи Борисов: Радев много ме обиди като ме сравни с Кирил Петков
Тагове
радев народно събрание
Коментари

Още от последните новини