Първи звънец на 48-то Народно събрание

Първи звънец на 48-то Народно събрание - E-Burgas.com

Старт на 48-ото Народно събрание. Първият звънец на новия парламент ще удари най-възрастният депутат, а този път той е Вежди Рашидов.

На влзиане представители от различни партии коментираха очакванията си за новия парламентарен сезон.

"Разумът да работи още от първия ден и да имаме едно правителство, което да мисли за развитието на България. Много правителства и парламенти са минали. Смятам, че в днешния ден ще се избере председател на НС и оттук нататък избирателите ще са спокойни. Не може да се направи следваща крачка без да се направи първата", заяви Рамадан Аталай от ДПС.

От своя страна от БСП бяха лаконични. "Виждаме, че проблемите са много близо пред нас и вече са пред нас и нямаме време за разтягане на празни приказки. Нека да дойде третият мандат при нас и ще видите как ще действаме", посочи Георги Свиленски.

Евгени Будинов от ГЕРБ пък смята, че трябва както е било винаги до момента, първата политическа сила да излъчи председател на НС. "Ще видим декларациите на различните парламентарни групи и се надявам да има повече разум. В крайна сметка тук сме се събрали, за да работим", каза той.

Александър Дунчев от ПП сподели, че 30 години хората не са знаели кой ги управлява. "Те носеха маски. Една от моите задачи е да свалям маските на тези, които лъжат хората", посочи той.

Народните представители ще положат клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.". След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Очаква се президентът Румен Радев да направи обръщение към народа и Народното събрание. По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това се предвижда да бъде избран председател на 48-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

На първото заседание на 48-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

Интригата ще се заплете още в първите минути, защото депутатите трябва да изберат председател на Народното събрание между четири кандидатури за поста.

В следващите дни се очаква да започнат и разговорите за съставяне на правителство. Контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, водят Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Те ще търсят допирни точки между партиите в парламента. На разговори са поканени всички парламентарно представени партии с изключение на „Възраждане".

Източник: cross.bg

Свързани статии
Свикват извънредно заседание на парламента на 6 декември Ден втори - депутатите отново избират председател на НС Няма да поканят Митрофанова и Лешуков за откриването на 48-то Народното събрание Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Министри отново ще отговарят на въпроси в парламента 99 въпроса към Бойко Рашков на парламентарния контрол Никола Минчев: България не е бедна държава, просто е безумно крадена Отново изслушват Петков в парламента Коалиционните партньори: Съставянето на редовно правителство е на финална права Президентът продължава консултациите с партиите и днес
Тагове
народно събрание парламент
Коментари

Още от последните новини