Наглост! Двама рецидивисти с общо 34 присъди искат лека мярка след поредното посегателство

Наглост! Двама рецидивисти с общо 34 присъди искат лека мярка след поредното посегателство - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас като въззивна инстанция потвърди определение на Районен съд – Бургас, с което е оставено без уважение искането на Продан С. и Николай Т., за изменение на мярката им за неотклонение „Задържане под стража" в по-лека, и е потвърдена взетата спрямо обвиняемите мярка.

Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 05.03.2020 г. от микробус, паркиран в гр. Бургас, в условията на опасен рецидив и в съучастие, като съизвършители отнели чужди движими вещи – куфари с техника, всичко на обща стойност 1 879,27 лева от мъж, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят.

С определение  от 09.03.2020 г. на Районен съд - Бургас, спрямо тях е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража". Това определение на първоинстанционния съд не е било обжалвано от обвиняемите и защитника им.

Преценявайки данните по делото и доводите на защитника на обвиняемите за необходимостта от изменение на мярката за неотклонение на подзащитните му, първата инстанция не е намерила основание да уважи искането за определяне на по-лека мярка за неотклонение спрямо всеки един от двамата обвиняеми. Според Окръжен съд – Бургас правилно първостепенният съд е възприел, че от датата на задържането на обвиняемите до момента не са настъпили нови обстоятелства, които да обусловят изменение на взетата по отношение на всеки един от тях най-тежка мярка за неотклонение в рамките на воденото наказателно производство.

Изцяло в съответствие с данните по делото Районен съд – Бургас е направил положителен извод за продължаващо съществуване на основателно съмнение, че Продан и Николай е възможно да са ангажирани в осъществяването на престъпното деяние, предмет на разследването. От приложените справки за съдимост на обвиняемите е видно, че по повод на предходните им осъждания за умишлени престъпления от общ характер са налице и условията за квалифициране на инкриминираното деяние като осъществено при условията на опасен рецидив.

Правилна се явява преценката на първоинстанционния съд, че сред доказателствената съвкупност по делото не се включват данни, сочещи на опасност от укриване на обвиняемите. В подкрепа на извода за липса на тази опасност са данните за трайна връзка на обвиняемите с населеното място, в което живеят, където същите живеят съвместно с децата си и където са били установени от органите на МВР.

Въззивната инстанция се солидаризира с изводите на първостепенния съд за наличието на реална опасност от извършване на престъпление от страна на Продан и Николай, в случай че същите са на свобода. Данните от приложените справки за съдимост на обвиняемите установяват, че до момента същите са многократно осъждани – Продан   14 пъти, а Николай  20 пъти, преимуществено за престъпления против собствеността, като и двамата са изтърпявали ефективни наказания „Лишаване от свобода". „Наличието на предходно, несъответстващо на закона поведение, включващо посочените по-горе многобройни осъждания на обвиняемите, от една страна е показател за престъпни нагласи, а от друга, дава основание на съда да приеме, че съществува опасност от реализиране на престъпна проява от всеки един от двамата обвиняеми, в случай, че свободното им предвижване не бъде ограничено с най-тежката мярка за неотклонение", според Окръжен съд - Бургас. Констатираният риск от извършване на престъпна деятелност от страна на обвиняемите се подкрепя и от факта, че деянието, предмет на разследване по настоящото дело, е извършено в сравнително кратък срок след последно изтърпените ефективни наказания и от двамата обвиняеми, наложени им по предходни осъждания.

По отношение на посочените в жалбата и поддържани в съдебно заседание от защитника доводи за изменение на мярката за неотклонение на обвиняемите – направени от тях пълни самопризнания, с които са допринесли за разкриване обективната истина по делото, възстановяване на нанесената от деянието щета и изключително тежкото семейно положение и на двамата обвиняеми, преди всичко следва да се отбележи, че това са обстоятелства, които са от значение единствено за определяне вида и размера на наказанието, но същите са ирелевантни при преценката на законността на задържането и не могат да игнорират посочената реална опасност от извършване на престъпление.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Свързани статии
Спецпрокуратурата е наблюдавала над 270 дела за корупция по високите етажи Възобновяват делото за разораните дюни на Каваци Премиерът Стефан Янев: Българските граждани очакват смислена съдебна реформа Французинът, който подлуди плажуващите на Централния плаж, се размина само с глоба Година затвор за бургазлия нарушил заповед за доближаване на майка си Хванаха мъж на бургаското летище, търсен в Унгария за фалшиви документи Съдът оправда надзирателите, обвинени за смъртта на Горан Как се търгува вот в Бургаско – от брашно и макарони до опрощаване на борчове Иван Гешев иска имунитета на бургаски кандидат-депутат, търгувал с вот в Маринка Задържаха мъж заплашил жена с убийство в Бургас
Тагове
наглост мярка съд прокуратура присъда дело
Коментари

Още от последните новини