Над 2 млрд. лева са дадени за пътища последните 3 години

Над 2 млрд. лева са дадени за пътища последните 3 години - E-Burgas.com

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова отчете над 2 млрд. лв., дадени за пътища в България в отговор на въпрос на депутата от "БСП за България" Радослав Стойчев в рамките на т.нар. парламентарен контрол в петък, когато министрите отговарят на предварително заявени въпроси на народните представители.

Преди да попита каква е политиката за инвестиции в сектора, Радослав Стойчев изрази теза, че усилията на властите се фокусират върху магистралите и поиска информация за първокласните, второкласните и третокласните пътища. Той цитира данни, които по думите му са на агенция "Пътна безопасност". Според тях над 67% от пътищата в страната са в "незадоволително състояние", а за периода 2014 г. - 2018 г. е установено, че на 100 кв.м асфалтова настилка 70 кв.м са в дупки. По информация на депутата за този период са разходвани над 1 млрд. и 200 млн. лв. за рехабилитация на 1400 км пътища, като това представлявало под 10% от от пътната мрежа в страната.

В отговор министър Петя Аврамова обяви, че реконструкцията, рехабилитацията, поддръжката и изграждането на пътищата в страната е част от "визията на правителството" в името на по-добри възможности за транспорт и икономика. "Разбира се, не всички пътища успяваме да приведем в отлично състояние", каза министърът на регионалното развитие и отбеляза, че развитието на сектора не можело да бъде "строго рамкирано" в рамките на мандата на едно правителство.

И все пак Аврамова направи отчет за дадените средства в периода на управление на сегашното правителство (май 2017 г. - октомври 2020 г.). Обобщената сума от над 2 млрд. лв. е осигурена от държавния бюджет и средства от еврофондове.

За поддръжка на пътища: над 488.370 млн. лв.
За ремонт на пътища и съоръжения: над 1.271 млрд. лв.
За аварийни ремонти: 31 млн. лв.
За ремонт на пътища от фондове на Европейския съюз: над 396 млн. лв. (при 31 сключени договора за 552 км. пътни отсечки)

Качеството на изпълнението на отделните проекти не е коментирано в рамките на парламентарния контрол. Петя Аврамова не успя да довърши обобщението си на колко километри съответстват финансите, защото беше прекъсна от председателстващия заседанието Валери Симеонов с аргумента, че времето ѝ за отговор е изтекло.

Източник: "Дневник"

Свързани статии
Ремонт ограничава движението на "Тракия" от Бургас към София Затварят и кръстовището до подлеза на СОМАТ за две седмици АПИ към шофьорите: Приготвяйте автомобилите за зимния сезон Отново затварят централна улица заради ВиК ремонт АПИ започва ремонт на 11,5 км за 13,4 млн. лв. между Сливен и Ямбол Отново трудности в продажбата на е-винетки Приключи част от ремонта на "Тракия" към Бургас поради некачествено изграждане Половин милион контрабандни маски, шлемове и ръкавици отиват в полза на държавата Два ключови пътни ремонта приключват в Бургас до края на седмицата Стартира процеса срещу бившите шефове на АПИ за безстопанственост
Тагове
ремонт пътища милиарди апи
Коментари

Още от последните новини