Над 2 млрд. лева са дадени за пътища последните 3 години

Над 2 млрд. лева са дадени за пътища последните 3 години - E-Burgas.com

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова отчете над 2 млрд. лв., дадени за пътища в България в отговор на въпрос на депутата от "БСП за България" Радослав Стойчев в рамките на т.нар. парламентарен контрол в петък, когато министрите отговарят на предварително заявени въпроси на народните представители.

Преди да попита каква е политиката за инвестиции в сектора, Радослав Стойчев изрази теза, че усилията на властите се фокусират върху магистралите и поиска информация за първокласните, второкласните и третокласните пътища. Той цитира данни, които по думите му са на агенция "Пътна безопасност". Според тях над 67% от пътищата в страната са в "незадоволително състояние", а за периода 2014 г. - 2018 г. е установено, че на 100 кв.м асфалтова настилка 70 кв.м са в дупки. По информация на депутата за този период са разходвани над 1 млрд. и 200 млн. лв. за рехабилитация на 1400 км пътища, като това представлявало под 10% от от пътната мрежа в страната.

В отговор министър Петя Аврамова обяви, че реконструкцията, рехабилитацията, поддръжката и изграждането на пътищата в страната е част от "визията на правителството" в името на по-добри възможности за транспорт и икономика. "Разбира се, не всички пътища успяваме да приведем в отлично състояние", каза министърът на регионалното развитие и отбеляза, че развитието на сектора не можело да бъде "строго рамкирано" в рамките на мандата на едно правителство.

И все пак Аврамова направи отчет за дадените средства в периода на управление на сегашното правителство (май 2017 г. - октомври 2020 г.). Обобщената сума от над 2 млрд. лв. е осигурена от държавния бюджет и средства от еврофондове.

За поддръжка на пътища: над 488.370 млн. лв.
За ремонт на пътища и съоръжения: над 1.271 млрд. лв.
За аварийни ремонти: 31 млн. лв.
За ремонт на пътища от фондове на Европейския съюз: над 396 млн. лв. (при 31 сключени договора за 552 км. пътни отсечки)

Качеството на изпълнението на отделните проекти не е коментирано в рамките на парламентарния контрол. Петя Аврамова не успя да довърши обобщението си на колко километри съответстват финансите, защото беше прекъсна от председателстващия заседанието Валери Симеонов с аргумента, че времето ѝ за отговор е изтекло.

Източник: "Дневник"

Свързани статии
Затварят част от улица на центъра заради асфалтиране Ремонт ще затрудни движението по улицата пред депото на "Бургасбус" от понеделник БАБХ бие шута на частниците от гьола на "Капитан Андреево" Отново интензивен трафик на "Капитан Андреево" Ескперти: Лошото състояние на пътищата и липсата на контрол водят до увеличение на жертвите Затварят за ремонт улицата зад хотел "България" Събев обеща спешни мерки за трафика на границата с Турция Събев идва на "Капитан Андреево" заради опашките от камиони Гроздан Караджов: Всички опасни участъци с концентрация на ПТП ще бъдат ремонтирани Затварят ключово кръстовище в Созопол до 8 май
Тагове
ремонт пътища милиарди апи
Коментари

Още от последните новини