Мярката 60/40 остава сигурна до септември, въвеждат мярка 75/0 за затворените бизнеси

Мярката 60/40 остава сигурна до септември, въвеждат мярка 75/0 за затворените бизнеси - E-Burgas.com
БГНЕС

„Днес удължаваме мярката 60/40 до края на март, а в следващите седмици ще гарантираме прилагането ѝ до септември 2021 г. Продължаваме подкрепата за туризма и транспорта с мярката 80/20, а от 1-ви януари въвеждаме помощта от 75/0 за затворените бизнеси“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, цитиран от БГНЕС.

Премиерът Борисов бе категоричен, че правителството ще продължи да оказва подкрепа на българските граждани, засегнатите от пандемията, както и на най-уязвимите групи от населението.

По отношение на мярката 60/40 министър-председателят Борисов изтъкна, че държавата заделя огромен финансов ресурс за приложението ѝ. „Днес разпределяме 300 милиона лева от бюджета за 2021 г. за удължаване на мярката 60/40 до март, с което ще запазим 180 000 работни места. А с още 300 милиона лева гарантираме приложението на подкрепата до септември“, подчерта премиерът Борисов. До момента по мярката са изплатени над 627 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места.

Правителството реши също да удължи до 31 март 2021 г. срокът за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта в размер на 290 лв. месечно на работниците, служителите и самоосигуряващите се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“.

„Допустимите кандидати по мярката са работодатели от секторите пътнически и градски транспорт, пътнически сухопътен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство. Право на подпомагане по тази линия имат и самоосигуряващи се лица с дейност в същите сектори, както и упражняващи свободна професия, и еднолични търговци“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

До този момент по мярката са разплатени 43 милиона лева и са запазени около 30 000 работни места. За удължаването ѝ до края на март са осигурени още 40 милиона лева, които ще бъдат отпуснати от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. „Това означава, че общо ще бъдат дадени 83 милиона лева“, подчерта министър-председателят.

Борисов акцентира също върху важността на мярката 75/0 за затворените бизнеси.

„Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. Това е повече от досегашните 24 лв., които даваме и е за наетите на 8-часов работен ден. На практика мярката означава, че работодателите не дължат нищо, а работниците им получават 75% от дохода си“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Дотук кандидатствалите по мярката са над 5000 работодатели за 23 000 работници, което струва на държавата 11 млн. лв.

Свързани статии
Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Отворен е втори пункт за дарения за пострадалите в Турция и Сирия Зов до бургаските предприятия: Кандидатствайте за енергийна ефективност в сградите си Министърът на иновациите: Ще подкрепим бизнеса с 1,2 млрд. лв. до юни Водещи американски IT компании представиха възможности с местния бизнес Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Нови отличия за бизнеса в Бургас Обсъдиха мерки срещу нарастващата престъпност в Бургаския регион Удължиха ковид мерките в цялата страна
Тагове
мерки бизнес помощи
Коментари

Още от последните новини