МОСВ и ДАНС ще проверяват за незаконно строителство в Синеморец

МОСВ и ДАНС ще проверяват за незаконно строителство в Синеморец  - E-Burgas.com
Снимка: bTV

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да назначат проверка на строителните дейности в местността „Поляните“ в с. Синеморец, чиито граници попадат в природен парк „Странджа“, съобщиха от прокуратурата.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се споменава, че РИОСВ-Бургас в нарушение на закона продължава да издава десетки частни разрешения за застрояване на община Царево, попадащи  в Природен парк „Странджа“, местността „Поляните“ в с. Синеморец.

В медийната информация, се твърди още, че за одобрените подробни устройствени планове (ПУП), издадени по реда на чл. 110 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), за периода 2017 г. до юни 2020 г. е предвидено да бъдат построени тридесет и два обекта.

В хода на проверката Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и ДНСК следва да установят извършени ли са и продължават ли да се осъществяват строителни действия в съответните поземлени имоти в землището на местността „Поляните“ в с. Синеморец и съответстват ли на издадените строителни книжа.

Попадат ли поземлените имоти в обхвата на Природен парк „Странджа“, като в този смисъл спазена ли е забраната по чл. 31, т.9 от Закона за защитените територии за дейности и строителство, които не са разрешени със заповедта за обявяване на парка, плана за управление на парка и устройствените и технически планове и проекти.

Издадени ли са необходимите актове, изискуеми съобразно Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и ЗУТ. Следва да се уточни дали са съобразени изискванията за съгласуване на плана, програмата, проекта или инвестиционното предложение, извършена ли е оценка за степента на въздействие върху природните местообитания и местообитанията на видовете, предмет на опазване в защитената зона по изискванията на ЗБР и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони. На изясняване подлежат и всички останали условия за законност на строителството.

По време на проверката трябва да стане ясно дали е извършена преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони, съобразно характеристиките на инвестиционните предложения.

Необходимо е да се изясни и спазването на конкретните правила на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Данните, събрани по време на проверката, следва да се синтезират в доклад и да бъдат изпратени до ВАП в кратък срок. 

Свързани статии
Хотелиер на Бутамята за проверката на РИОСВ: Тук никога не е имало дюни, багерът е почиствал плажа РИОСВ: Оторизирана техника е нарушила дюни в Синеморец МОСВ стартира проверка на пристанището в Черноморец МОСВ призна за замърсяване край Камен бряг от заседналия кораб РИОСВ излседва морската вода край Синеморец Disney и Netflix ще снимат по Черноморието Спират строителството на хотела фантом над "Бутамята" МОСВ ще проверява неизпълнен договор за 4,5 млн. лева Ще превърне ли община Царево единствения терен за спорт в Синеморец в квартал? Уволнени зам.-министри тайно назначени за директори на дирекции в МОСВ
Тагове
незаконно строителство Синеморец Поляните МОСВ РИОСВ-Бургас РДНКС ВАП
Коментари

Още от последните новини