Монументално каменно стълбище откриха в крепостта Русокастро

Монументално каменно стълбище откриха в крепостта Русокастро - E-Burgas.com

При разкопките на крепостта Русокастро е открито монументално каменно стълбище, водещо от подножието на замъка на крепостта към вътрешността му. Това съобщиха днес от Регионалния исторически музей в Бургас.

Стъпалата са изградени от големи каменни блокове - квадри, споени с хоросан. За съжаление обаче през годините голяма част от тях са станали жертва на “ловци” на строителни материали от околните села.

Самото стълбище лежи директно върху скалата и води към входа на замъка на крепостта, който вече е локализиран от археолозите. Той също е доста пострадал от ваденето на камъни за съвременно строителство от първата половина на ХХ в.

Стълбището е с дължина 12 м и ширина 2.05 м, като преодолява денивелация от цели 5 м. Това е единственото място, откъдето може да се проникне в замъка, който е един от най-големите подобни средновековни обекти у нас, с площ от близо 2 декара.

Около стълбището са открити керамика и монети от периода 13-14 в. В горната му част са открити паднали фрагменти от стенописи, които тепърва ще бъдат анализирани от специалисти по средновековна живопис.

Крепостта Русокастро се проучва от екип на Бургаския музей с ръководители Милен Николов и Доротея Гюрджийска.

Коментари

Още от последните новини