Министър Комитова отговори на "Автомагистрали": Раздали сте 1,8 млрд. лв. на избрани фирми

Министър Комитова отговори на

Уверяваме Ви, че Министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, пише Комитова до Беличев

В отговор на Отворено писмо на г-н Стоян Беличев – изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД, публикувано на сайта на Агенцията на 14 юни 2021 г., в което той обяснява защо не може да освободи поста си, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова отговаря следното:

ДО

Г-Н СТОЯН БЕЛИЧЕВ,

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА

„АВТОМАГИСТРАЛИ“ ЕАД

УВАЖАЕМИ Г-Н БЕЛИЧЕВ,

След множеството скандали при опитите да се извършат проверки в повереното Ви дружество през периода 2018-2021 г. се оказа неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод Балкански поток без да е налице видим и ясен резултат.

След извършената проверка се оказа, че екипът на „Автомагистрали“ е платило авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. Въпреки платените за магистралата от Ябланица до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, такава няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма...

Установени са и „дребни“ нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища. Дай боже, поне всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, ама надали...

Вашите писма са ценни за екипа на МРРБ, защото „осветяват“ картината на миналото в развитието на пътното строителство в държавата, но в нашия екип липсват специалисти, изповядващи принципите на „безкрайно доверие“ в търговските отношения, и схващането, че най-добре изхарчените пари са похарчени сега, колкото се може повече и без насрещни задължения.

Уверяваме Ви, че Министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми, съобразно изискванията на търговското законодателство.

В случай, че разпознавате себе си в изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на АПИ и „Автомагистрали“, защита на държавните интереси, спазване на антикорупционни практики и добри професионални стандарти можете да кандидатствате при откриване на конкурс за длъжността Директор, съгласно изискванията на ЗПП.

Дотогава считам за редно да бъде извършена пълна проверка в дружеството и гарантирано заплащането на извършените строително-монтажни работи безпристрастно и спрямо реалните резултати на строителите.

АРХ. ВИОЛЕТА КОМИТОВА
МИНИСТЪР

 

Свързани статии
Спецпрокуратурата е наблюдавала над 270 дела за корупция по високите етажи Бившият шеф на "Автомагострали" пак се натиска да ги оглави, дори като управител на 4 фирми Шефът на "Автомагистрали": Изхарчени милиарди по безобразен начин Зам.-министър Захари Христов: Винетките издържат тол системата у нас Виолета Комитова разказа за безобразията в „Автомагистрали“ Антикорупционният фонд със сигнал до Комитова заради строеж на "Смокиня" Обсъдиха начините Националната детска болница да бъде изградена максимално бързо Министър Комитова: Гражданите ще контролират пътищата Комитова: 900 души в АПИ отговарят за ТОЛ системата, а поддръжката е дадена на частна фирма Министър Петков: От 400 язовири, са ремонтирани едва 10
Тагове
мррб автомагистрали корупция
Коментари

Още от последните новини