Мая Манолова след срещата в Бургас: България не е сред 13-те препоръчани безопасни държави за туризъм

Мая Манолова след срещата в Бургас: България не е сред 13-те препоръчани безопасни държави за туризъм - E-Burgas.com

Очакването ни беше, че България ще бъде рекламирана като дестинация с малко заразени и починали от коронавирус, но за съжаление установихме, че България не фигурира сред 13-те препоръчани безопасни държави. Това повдига въпрос към Министерството на туризма дали държавата е готова да подкрепи бранша с адекватни мерки. Браншът е мобилизиран и е готов да реагира, да се отворят хотели и ресторанти.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите след Кръгла маса с представители на туристическия бранш в Бургас. В кръглата маса се включиха представители на ресторантьорите, хотелиерите, общинските съвети в района.

Това е следствие от безхаберието на тези, които представят българския туризъм пред света, допълни Манолова.

Неясните здравни и карантинни мерки на държавата създават проблеми на туристическия бранш. Най-сериозният проблем е липсата на туристи и чартъри. Има сериозно намаление на туристите и една от причините е неясното бъдеще на здравните и карантинните мерки, каза тя.

По думите на председателя на комисията по туризъм към ОбС-Бургас и член на управителния съвет на Организацията за управление на туристическия район „Бургаски черноморски туристически район" Живко Табаков, според анализи на концесионера на летище Бургас очакванията за сезона са 98% по-малко туристи през май, спрямо 2019 г. и 91% по-малко туристи през юни, сравнение с миналата година.

Проблемите на бранша са свързани със зависимостта на туризма от туроператорите, неяснотата кога ще започнат чартърните полети и какви са здравните мерки при тях, затрудненото получаване на виза за туристите и работниците от Русия, Беларус, Молдова.

След срещата с бранша оформихме конкретни предложения, сред които помощта по 35 евро на седалка в чартър да е 35 евро в подкрепа на всеки един турист. Браншът очаква също мярката 60/40 да стане 80/20 или 80/0 и да продължи след първоначалните срокове, каза Манолова и подчерта, че до момента от тази мяркса са се възползвали 5% от фирмите в туризма.

Сред предложенията е ваучерите за хората на първа линия да са достъпни и за други граждани. В момента мярката ще обхване 100 000 души, а в Словения всички граждани са получили по 200 евро. Тези пари ще се върнат в икономиката, да се помисли за инвестиция, за да спасим сезона и туризма. Това е експортният отрасъл, който има най-големите възможности за увеличаване на приходите в хазната и издърпването на икономиката след кризата с коронавируса, категорично заяви председателят на „Изправи се.БГ".

Тя призова институциите да приложат дигитализация и за туристическия бранш.

Не е толкова сложно визите за граждани от Русия да се получават електронно и за няколко години. Нека хората, които искат да дойдат в България за туризъм, да бъдат улеснени. Не е нужно разрешение от Европейската комисия за това, призова Манолова.

Свързани статии
Равносметка: 80% по-малко чужденци и 8% повече българи по морето през юли Работещите хотели в Слънчев бряг изпращат кошмарно лято със загуби до 85% Живко Табаков: Защо РИОСВ-Бургас си назначи нов директор без конкурс? Хотели и ресторанти свалят цените през септември Манолова: Борисов превърна събирането на гласове за нова Конституция в сделка Марияна Николова: Изготвяме 20 рекламни клипа за малко познати у нас места От днес приемаме туристи от Чехия без тест и карантина Марияна Николова от Равда: Да запазим българските туристи да почиват тук! Започнаха обвиненията по казуса „Алепу“ Летище Варна посрещна първия полет от Израел
Тагове
мая манолова живко табаков туристи сезон бранш алепу
Коментари

Още от последните новини