Марко Иванов: Някои направиха доста пари от черен пазар на змии

Марко Иванов: Някои направиха доста пари от черен пазар на змии - E-Burgas.com

Чувал съм за кралски питони с цена 200 хил. евро, да внесеш змия от Австралия е почти невъзможно

Марко Иванов е един от най-популярните биолози и херпетолози в България. Живее и работи в Бургас, негова инициатива е терариумът „ЗмиярникЪ“, който бургазлии добре познават от последните години. Него развива заедно със съдружника си Кирил. В летните горещини темата за змиите е винаги актуална, но в това интервю змиярът от „ЗмиярникЪ“ разкрива повече подробности около това удоволствие да отглеждаш едни от най-атрактивните животински видове в света, как човек може да се сдобие с тях и колко струват.

 

Марко, какво е необоходимо на човек да си направи такова атрактивно удоволствие като твоя терариум?

За да работи такъв терариум си има чисто законови разпоредби, които гарантират хуманното отношение и добруването на животните, това е основно. Изискванията за отглеждане на влечуги в стационарни условия са едни, а при временни експозиции съвсем различни. Първите са много по-строги, докато за временните експозиции са доста по-смекчени, като липсата на изискване за точно определена влага, температура, най-важното е животните да са достатъчно обезопасени.

Скъпо ли е това начинание?

Всичко е много относително и зависи от това кой какво точно е решил да прави. За нас създаването на самата изложба ни костваше няколко хиляди лева. Оттам нататък самите животни, някои са евтина, други много скъпа инвестиция. Но попадне ли един вид при нас, той се превръща в безценен и много трудно продаваем, защото няма как да се остойностят грижите, положени за тях. А и ние не ги събираме, за да ги продаваме, а за да подобряваме колекцията. Друг е въпросът, че някой видове ги размножаваме и то умишлено, но средствата от тях инвестираме в поддържането на базата и експозицията.

Откъде набавяте различните видове, какъв е каналният ред за закупуване на една екзотична змия?

Нормалният и легален начин, е просто да отидете и да си я закупите с всички необходими документи. Отровните видове със сигурност се закупуват от чужбина, опитите ни каквото и да е да закупим в България са с много лоши последици от тази гледна точка, че животните са в много лошо състояние, цените им се оказват много по-високи и реално излиза, че сте хвърлили едни пари в канала, защото една миниатюрна част от животните оцеляват. В момента имаме няколко видове, дошли от България, това са неотровни видове, но са ни подарък и са дошли от хора, които са се грижили добре за тях.

Имате ли екземпляри, които да сте уловили сред природата и след това да сте приспособили в терариума?

По закон никой в България няма право да улавя влечуги или пък да ги мести, убива, натиска, дори да ги плаши. Няколко човека имат специално разрешение от Министерството да хванат каквото и да е влечуго, но до там приключват нещата. Абсолютно всички видове са защитени от закона, без значение от популацията им. Ние сме на едно от челните места в Европа по херпетологично биоразнообразие. С около 60 вида влечуги заставаме пред държави като Испания, Гърция, Италия.

Тези трудности не създават ли черен пазар у нас?

Създават, разбира се и една част от него е в сферата на сивата икономика, защото животните са внесени без документи или полулегално под някаква форма и след това се препродават като реално никой никъде не отчита това нещо. Статистика не се води, а ако се направи справка в МОСВ, аз лично познавам само един човек, който е регистрирал животни с фактура. Но голямата подробност, е че животните дойдоха от много голяма чешка фирма, а там изискванията са много високи. Нелегалният пазар в България се вихри и има хора, които направиха значителни суми от цялата тази търговия, продават се животни без документи, без сертификати.

Кои са най-доходоносните змии, най-отровните ли са и най-скъпи?

Не, тази логика е грешна. Едни от най-скъпите са някои особени морфи на кралските питони. Те масово са домашни любимци, не толкова, защото изключително лесно се гледат, но са склонни да мутират гените си за цвят. Създават се невероятни цветови форми, това ги прави интересни и привлекателни. Целият бум дойде преди години след изследванията на гуруто на кралския питон – Боб Кларк. Не знам доколко е вярно, но съм чувал за морфи на кралски питон, които могат да достигнат в порядъка на 200 хил. евро. Нашият е с украска, максимално близка до природата. Между другото, много трудно можете да откриете кралски питон с истинската си морфа. Това на нас ни е приоритет – не се интересуваме от изкуствените цветове на животните, а от дивите им украски, така както ги е създала природата.

Случвало ли ти се е някои бизнесмен да разгледа изложбата и после да ти е предлагал значителна сума за някоя змия?

Питали са ни, интересували са се, дори са ни звъняли абсолютни любители, искали са да си вземат пепелянка от нас или пък гърмяща змия. Но ние няма да продадем нито едно отровно животно в България. Всичко, което съм виждал тук, тези дребни комплекси, които ни тормозят отвътре, чисто като хора, ни накара да вземем такова твърдо решение. Просто българинът, за мен, не е добър стопанин.

Откъде идва този лош имидж на змиите, само страхът ли го създава?

Страхът си ни е вкоренен. В едно скорошно проучване сравняваха познанията на шимпанзетата сравнени с тези на децата. Реално едно шимпанзе много по-рано научава какво е змия и е много интересен фактът, че през целия си живот те много добре знаят от коя змия да се страхуват и от коя не. Докато при нас е малко по-различно поради изключително меките условия, в които живеем. Децата до към 3-4-годишна възраст не изпитват никакви страхове, а след това започват да наследяват страховете на родителите си. Постепенно оттам идват и митовете за змиите, но захранени с толкова негативизъм те са характерни само за християнството. В повечето религии змията е символ на мъдростта и дъглолетието.

А змиите подлежат ли на опитомяване?

Не, просто привикват с човешкото присъствие. В книгите, които съм чел още преди да знаем какво е интернет, пишеше съвсем различни неща – тъпи, ограничени животни с единствената мисъл да те ухапят и убият. Факт, е че змиите не знаят, че ви убиват. Те не са насяно. Има изключения разбира се, някои големи видове питони са насяно, че когато нападнат човек те ще го убият и изядат, защото за тях ние не сме нищо повече от една плешива маймуна. И между другото има немалко такива случаи.

Има ли бизнес със змийска отрова у нас?

О, не. Никога не е имало, това е мит, който започна в зората на демокрацията и всичко приключи 4-5 години по-късно. Оттогава досега само се носят легенди за това нещо. Никога не е имало бизнес, защото никой не е имал интерес. Още повече, че в България е имало серпентариум, който се е грижил за производството на змийска отрова с цел производство на серум. Аз лично съм участвал в няколко преговори, едва ли не да се направи нов такъв, но всичко е удряло на камък.

Теб лично хапали ли са те отровни видове?

Предпочитам да отговоря по този начин, защото другият отговор ми носи много негативи – не можеш да бъркаш в огъня и да не се опариш. Много е трудно да им обясниш на хората, че това са неща, които се случват без значение от обстоятелствата.

Планираш ли да обогатиш колекцията с някой нов вид и кой точно най-много те гложди?

Разбира се. Това, което ме гъделичка са някои австралийски видове, които са предизвикателство за всеки занимаващ се с това.

Тигрова змия?

Не. Кафява змия. Всъщност, през годините, установих, че мамбите и тайпаните, не са това, за което ги мислим. Още по-интересното е, че преди седмица прочетох една много обширна статия за мамбите, която потвърди всичко, което съм виждал за този вид - когато мамбите надхвърлят половата си зрялост, се превръщат в едни големи сиви смоци, много приятни и лежерни същества. Тайпаните също. Но кафявите змии са си кафяви змии, буквално са изроди по отношение на агресия. Тигровите змии също са интересни, между другото у нас никога не е показвана такава змия. Тя както и кафявите змии са изключителна рядкост за европейските терариуми.

Какво трябва да се случи, за да се сдобиеш с кафява змия?

Първо под някаква форма, някой трябва да я пренесе в Европа. Основният въпрос е кой и как ще измисли врътката да я вкара. Защото това са чисто австралийски змии, а там, както знаете, е забранено да се изнесе дори шепа пясък от пустинята. Какво остава за жива змия или пък други животни?! Така че, първо някои трябва да я внесе в Европа или Африка под някаква форма. След това да ми се обадят, но още по-лошото, е че не мога да я регистрирам, ако някои предварително не и е направил документи. т.е. на практика мисията е невъзможна. А пък евентуалната й цена изобщо по-добре да не я коментирам.

Колко струва една кафява змия?

Ха, не се наемам да отговоря, защото тук вече цифрата ще е цифра. Поради всички тези неща по-горе.

Това ли определя цените на тези змии, трудностите около внасянето им?

Не само, има например дребни видове африкански отровници, които се търгуват изключително скъпо. Просто, защото в момента със завидна сила се развива нещо, което в Европа наричат бутикови змии. Това са дребни отровни видове, много красиви и изглеждат като изкуствени. Сравнително спокойни са и са за абсолютни любители. Изглеждат като малки бижута.

Какви отровни змии има около Бургас?

Пепелянка и вдлъбнаточел смок се срещат в региона, като този смок упорито избягва човешките поселения. Той обича открити пространства, изпъстрени с житни треви, които изсъхват през лятото и става доста сухо. Нямаме такъв в терариума, защото е български вид и е абсолютно защитен от закона. Ако искаме вдлъбнаточел смок, трябва по каналния ред да си го закупим от чужбина.

Коментари

Още от последните новини