"Малката Москва” в Поморие пустее, руснаците се чудят дали да продават имотите си

Пандемията от COVID-19 сериозно затруднява руснаците да пътуват. Това е и причината цели квартали по българското Черноморие, изкупени от тях, да са тихи и празни. 

По Южното Черноморие, където търговците често заговарят българите на руски, вече втора година имотите на руснаците остават заключени. Инициативна група търси съдействие на всички нива „Малката Москва” в Поморие пак да оживее.

„Това е много голям проблем. Те харесват апартаментите си, не искат да се разделят с тях и се надяват да могат да се завърнат тук, но за много от тях това е невъзможно, защото е нужно да се пътува през трети страни. Много от хората имат здравословни проблеми. Вие знаете, че много пенсионери от Русия са всъщност собственици на имоти”, обяснява Люба Гордеева в ефира на Нова тв.

Тези, които са искали да продадат имотите си, са го направили още в самото начало. Докато друга част чака, на ход са българите.

„По изпълнение на бюджета и цифрите, които са ми дали, наистина има нарастване с 66% на данъка по придобиване  или 35 милиона сделки са минали от началото на годината досега”, обяснява Янчо Илиев- зам.-кмет на община Поморие.

И според данните на Данъчната служба, от новите данъчни оценки едва 15 на сто са на руснаци. Ръст на българските собственици отчитат и брокерите.

„Това е някъде около 16 % в повече в сравнение с миналата година”, обяснява Катя Колибарова, мениджър на агенция за недвижими имоти.

Спад в цените обаче няма, напротив - с между 4 и 10 на сто са поскъпнали имотите спрямо септември миналата година.„Имаме имоти, които продаваме, които са пълна щета. Те са двустайни от 60 квадрата на цена от 35 хиляди евро”, обяснява Катя Колибарова.

Това прави близо 600 евро на квадратен метър. Брокерите са убедени, че гражданите на Русия няма да се откажат лесно от ваканционните си имоти по българското Черноморие и по още една причина.

„За да пресечеш сухопътната граница на Русия, повече от веднъж на година, е нужно да имаш собственост зад граница, тоест ако руският гражданин няма собственост върху имот в друга държава, той може само веднъж на година да пресича сухопътната граница на Русия с автомобил. Заради това за руснаците, за да имат възможност да пътешестват, имот в България е привилегия да излязат извън страната”, обяснява Люба Гордеева.

 

Свързани статии
Чудотворната икона с мощите на св. Ефрем Нови идва в Поморие Чудотворна икона идва в Поморие И Поморие започна битката с комарите Първите руски туристи идват в Бургас с два полета днес Русия възобновява полетите до България, ще живне ли сезонът в Бургаско? 35 клуба от цялата страна идват да вият хора в Поморие Паякът в Поморие вече дебне нарушители Задържаха под стража дилър от Поморие Областният управител увери поморийци, че няма да толерира нарушения на закона (Снимки) 30 санирани сгради ще променят облика на Поморие
Тагове
имоти руснаци Поморие
Коментари

Още от последните новини