"Малката Москва” в Поморие пустее, руснаците се чудят дали да продават имотите си

Пандемията от COVID-19 сериозно затруднява руснаците да пътуват. Това е и причината цели квартали по българското Черноморие, изкупени от тях, да са тихи и празни. 

По Южното Черноморие, където търговците често заговарят българите на руски, вече втора година имотите на руснаците остават заключени. Инициативна група търси съдействие на всички нива „Малката Москва” в Поморие пак да оживее.

„Това е много голям проблем. Те харесват апартаментите си, не искат да се разделят с тях и се надяват да могат да се завърнат тук, но за много от тях това е невъзможно, защото е нужно да се пътува през трети страни. Много от хората имат здравословни проблеми. Вие знаете, че много пенсионери от Русия са всъщност собственици на имоти”, обяснява Люба Гордеева в ефира на Нова тв.

Тези, които са искали да продадат имотите си, са го направили още в самото начало. Докато друга част чака, на ход са българите.

„По изпълнение на бюджета и цифрите, които са ми дали, наистина има нарастване с 66% на данъка по придобиване  или 35 милиона сделки са минали от началото на годината досега”, обяснява Янчо Илиев- зам.-кмет на община Поморие.

И според данните на Данъчната служба, от новите данъчни оценки едва 15 на сто са на руснаци. Ръст на българските собственици отчитат и брокерите.

„Това е някъде около 16 % в повече в сравнение с миналата година”, обяснява Катя Колибарова, мениджър на агенция за недвижими имоти.

Спад в цените обаче няма, напротив - с между 4 и 10 на сто са поскъпнали имотите спрямо септември миналата година.„Имаме имоти, които продаваме, които са пълна щета. Те са двустайни от 60 квадрата на цена от 35 хиляди евро”, обяснява Катя Колибарова.

Това прави близо 600 евро на квадратен метър. Брокерите са убедени, че гражданите на Русия няма да се откажат лесно от ваканционните си имоти по българското Черноморие и по още една причина.

„За да пресечеш сухопътната граница на Русия, повече от веднъж на година, е нужно да имаш собственост зад граница, тоест ако руският гражданин няма собственост върху имот в друга държава, той може само веднъж на година да пресича сухопътната граница на Русия с автомобил. Заради това за руснаците, за да имат възможност да пътешестват, имот в България е привилегия да излязат извън страната”, обяснява Люба Гордеева.

 

Свързани статии
Поморие в готовност за летния сезон, очаква първите туристи Кампания за предаване на опасни отпадъци от отработени масла започва в Поморие Поморие отбеляза празника си с народна музика, добро настроение и добри новини (Снимки) Поморие се изправя пред предизвикателствата на летния сезон Поморие с богата програма за празника на града Община Поморие започва подмяна на уличното осветление Синята зона в Поморие ще е целогодишна, ето го целия регламент Приеха Бюджет 2022 в Поморие, пари са заложени във всички сфери и дейности Млад мъж от Поморие спешно се нуждае от подкрепата ни Поморие въвежда иновативна методика в детска градина
Тагове
имоти руснаци Поморие
Коментари

Още от последните новини