Лекуват първи случаи на заразени с грип и ковид едновременно

Лекуват първи случаи на заразени с грип и ковид едновременно - E-Burgas.com
dw.com

В България вече има хора, заразени едновременно с грип и коронавирус (COVID-19). Това е установила лабораторията на една от най-големите университетски болници в София при изследвали се по желание с комбиниран тест, препоръчван от Световната здравна организация (СЗО) за специфична диагностика, пише „24 часа“.

Тестът разграничава трите вируса като причинители на остри дихателни смущения със сходни симптоми, но с различни причинители и различно лечение – грип А, грип В и SARS-CoV-2, който причинява коронавирусната инфекция.

Изследването чрез мултиплексния PCR тест показа едновременно грип А и SARS-CoV-2 при трима души, проф. Радка Аргирова, която е председател на Българското дружество по медицинска вирусология и на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз, цитирана от „24 часа“.

Тестът използва същата технология както вече познатия PCR за COVID-19. Секретът за пробата също се взема от носа и гърлото, но използва различни праймерни и флуоресцентни сонди, насочени специфично към съответните различни маркери на вирусите, предава "Дарик".

Вирусолозите предупреждават отдавна за такова развитие в месеците, когато циркулира и сезонният грип. Последствията от заразяване с грип и коронавирус едновременно все още не са ясни. Най-ефективният начин за избягване на инфлуенца е чрез ваксинация, напомни преди ден офисът на СЗО за Европа.

Свързани статии
Епидемиолог: Да сме готови за трета вълна на коронавируса! 1002 новозаразени, 2023 са излекувани за денонощието 332 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие Новите случаи на К-19 469, излекувани са 876 257 новозаразени с Covid-19, ръст на излекуваните 1799 са новите случаи с коронавирус у нас, в Бургас са 145 1277 новозаразени, 2908 излекувани, 156 смъртни случая За последното денонощие: 166 новозаразени с COVID, починали са 58 души Прогнозират нов пик около Йордановден, моловете ще се "пръскат по шефовете" в края на декември Командированите медицински сестри и санитари ще продължат да работят в КОВИД отделението на УМБАЛ-Бургас
Тагове
заразени грип ковид 19
Коментари

Още от последните новини