Д-р Николова: Грипната вълна ще дойде, сега е времето за ваксини

Д-р Николова: Грипната вълна ще дойде, сега е времето за ваксини - E-Burgas.com

Грипна вълна ще дойде, но още е рано за нея. Това обикновено настъпва в края на годината, началото на следващата. Това обясни д-р Гергана Николова в ефира на NOVA. Сега обаче е времето, в което трябва  да се подготвим за тази вълна - да си поставим противогрипните ваксини. Те са безплатни за пациентите над 65 години, подчерта д-р Николова. 

“Тези, които са си поставяли ваксина срещу сезонния грип, знаят, че не боледуват, знаят, че не са имали някакви странични ефекти и са я понеси добре”, каза д-р Николова. Тя обясни, че заради коронавируса колективният имунитет е паднал, затова е добре да си поставим ваксина срещу грип.

Симптомите на сезонния грип се отличават с това, че той има внезапно и остро начало, висока температури, обилно сълзене на очите и носа и болка в мускулите и ставите. За разлика от COVID-19, чието начало е бавно и постепенно, обясни още лекарят.

Д-р Николова препоръча не само хората над 65 години, а и тези с хронични заболявания да си поставят противогрипна ваксина.

Тя съветва да каляваме организма си, да излизаме често на разходки на чист въздух, да консумираме повече сезонни плодове и зеленчуци, както и да приемаме билки. 

Свързани статии
Грипна ваканция и за учениците от Ямбол И София област обявява грипна епидемия Отменя се грипната епидемия в Бургаско, значителен спад на заболелите Кои области у нас са в грипна епидемия и какво трябва да знаем за грипа Последен присъствен в бургаските училища, въведен е строг контрол на входа Кантарджиев: Пикът на грипа ще е в средата на февруари Ангел Кунчев: Навлизаме в грипната вълна Доц. Кунчев: Завръщат се вируси и грип, забавени от ковид Топлото време отлага пика на грипа Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип
Тагове
грип
Коментари

Още от последните новини