Кукери гонят злите духове тази неделя в „Меден рудник“

Кукери гонят злите духове тази неделя в „Меден рудник“ - E-Burgas.com

Традиционните кукерски игри отново ще покажат богатството на българските обичаи тази седмица в комплекс "Меден рудник".

Празникът ще се проведе на 16 февруари, неделя. Негови организатори са местната група "Козият рог" и Народно читалище "Паисий Хилендарски 1928", с подкрепата на Община Бургас.

Игрите стартират с шествие от дома на царя на кукерите на ул. "Петко войвода" № 18. Първият обреден момент в кукерския обичай е обхождането на домовете с пожелания за здраве, плодородие и благополучие.

Според народните вярвания чрез специални магически танци и страшни маски кукерите прогонват злите духове и орисници, за да има богата реколта през годината. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сценки.

В 15.00 часа на кръстовището на ул. "Кооператор" и ул. "Петрова нива", в близост до бившето опитно поле, ще бъде дадено началото на концерт с участието на  народните изпълнители  Жечка Сланинкова, Ваня Дженезова, Яна Биюкова, Евгени Янчев и Димо Добрев.

В 16.30 часа царят на кукерската група ще насочи звънтящото шествие към мястото за "посев" - ул. "Кооператор" и ул. "Петрова нива".

Вторият основен момент е обредното заораване и засяване, където централна фигура е царят на кукерите. Тук се избира и цар за следващата година.

Идеята на кукерска група "Козият рог" е младите хора да продължават традицията по пресъздаване на кукерският обичай и да съхраняват фолклорното наследство.

 

 

 

Свързани статии
Временни промени в движението ще има и в "Меден рудник" Ето го новия парк в "Меден рудник" Четири пожарни продължават гасенето на склада в "Меден рудник" РИОСВ уверили кмета, че показателите на въздуха след пожара били в норма Десетки семейства в "Меден рудник" със сметки за ток над 500 лв Започна приемът на документи за настаняване в студентския блок в "Меден рудник", ето условията Облагородиха пространството край бл. 131 в "Меден рудник" (Снимки) Девойка от "Меден рудник" открадна дебитната карта от дома си и я даде на гаджето си Затварят частично улица в "Меден рудник" заради ремонт Отлагат празника на "Меден рудник"
Тагове
кукери Меден рудник
Коментари

Още от последните новини