Кораб с над 30 китайски моряци на борда акостира в Бургас

Кораб с над 30 китайски моряци на борда акостира в Бургас - E-Burgas.com

Здравните власти у нас са преценили, че няма нужда екипажът на "Xiang He kou" да бъде поставен под карантина

Първият кораб, идващ от рискова дестинация хвърли котва в бургаското пристанище във вторник и вдигна на крак здравните власти в града, съобщава "Монитор". 

Корабът се казва "Xiang He kou", плава под флага на Хонг Конг и идва от Южна Корея, където е регистрирано едно от най-опасните огнища на коронавирус. По тревожното е обаче, че всички членове от екипажа на плавателния съд са китайци.

Новината гръмна часове, след като кораба акостира на кея в Бургас. Всички български служители -  митничари, моряци, гранични полицаи и други, които ще имат досег с плавателния съд и екипажа са били инструктирани предварително да работят задължително с медицински маски. Първият, който се е качил на плавателния съд е капитан-пилот от "Пилотска служба"-Бургас, който го е навигирал, за да влезе в порта. След него на борда трябваше да се качат митничари, за да извършат задължителната митническа контрола. Очакваше се да бъде извършена и проверка от здравните власти, както и пристигането на представител на агентиращата фирма "Бон марин".

Корабът "Xiang He kou" е дълъг над 200 метра, а на борда му се намират поне 30 китайски моряци. Нашите власти са получили уверение от капитана, че всички от екипажа са здрави и никой няма дори и най-малки симптоми на зараза от коронавирус. Освен това капитана е изтъкнал, че преходът по море им е отнел повече от 20 дни, които са предостатъчни, за да се прояви клинична картина. Въпреки сведения до минимум риск, са взети всички възможни предпазни мерки за всички служители, които ще имат досег с кораба, товара  или членове от екипажа. В момента плавателния съд се намира на 34-то корабно място и носи на борда си машини и оборудване за строящ се нефтозавод в Азърбайджан. 

Здравните власти у нас са преценили, че няма нужда екипажът на кораба "Xiang He kou" да бъде поставен под карантина. "Няма болни на борда на кораба, това е установено. Двама инспектори от РЗИ от служба "Граничен здравен контрол" са се качили на борда и са прегледали всички моряци, измерили са температурата и са констатирали, че всички са здрави. Затова и не е сложена карантина. Още повече, че е установено, че целият екипаж е плавал в открито море повече от 14 дни, тоест много повече от инкубационния период на коронавирус. Затова сме сигурни, че няма болни. Ако имаше за това време щеше да се прояви клинична картина",  обясни д-р Величка Григорова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ- Бургас. Тя допълни, че въпреки това от фирмата-корабособственик са разпоредили на моряците да не слизат на брега, като превенция. 

Свързани статии
Тестват за Covid-19 над 100 служители от бургаската Бърза помощ 17-годишното момче с коронавирус е син на пациента от Карнобат В Бургас следят с камери за нарушения на карантината и мерките в парковете Карноблатлийката, която пребори коронавируса: Припаднах в болницата, болките бяха нетърпими 300 теста за Covid-19 са направени в Бургас Емил Караниколов: Няма как да имаме работеща икономика, ако нямаме здрави хора 17-годишно момче от Бургас е заразено с коронавирус Дезинфектанти чакат бургаските домоуправители в местните кметства Мъж, завърнал се от Банско и млада бургазлийка са новите два случая в областта Официално от СЗО: Маските забавят разпространението на коронавируса
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини