Командирът на ВМС контраадмирал Петев: "Бургас се явява като приоритетен град за Военноморските сили"

Командирът на ВМС контраадмирал Петев:
Вълчо Чолаков, контраадмирал Митко Петев, Красимир Стойчев и адмирал Мален Чубенков /от ляво надясно/

„Изминалата година бе изключително успешна, изпъстрена с предизвикателства и постижения, с които наистина можем да се гордеем”, това заяви в Бургас на пресконференция по повеод 138-та годишнина на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС.

„Бургас се явява като приоритетен град за Военноморските сили. Българският военен флот е кръвно свързан с Област Бургас и с Община Бургас и това е показателно от изминалата година”, каза още той.

Контраадмирал Петев изрази удовлетворение за това, че по време на учението „Бриз 2017” военнослужещите във ВМС за пореден път са доказали способността си да планират, да провеждат и да ръководят морски операции по сигурност в партньорство.

“Българските военни моряци не само отговарят на стандартите на съюзниците, които към момента са най-високите военни стандарти, но показаха и че могат да командват многонационални съединения. Нещо повече, особено внимание се обръща на взаимодействието на нашите невоенни партньори, защото морската сигурност е сложна конфигурация от военен и невоенен елемент, от държавни, правителствени, частни и неправителствени организации”, коментира контраадмирал Петев.

Той подчерта колко важни са мисиите на български военни моряци в борбата с пиратството в Аденския залив и нелегалната емиграция в Средиземно море, където наши офицери продължават да участват в ръководството на различни операции.

Командирът на ВМС съобщи, че фрегатата „Дръзки” ще се включи в предстоящото учение „Сий гардън”, което ще се проведе в Средиземно море. Наши кораби ще бъдат и на противоминно учение в Егейско море, което се организира от Военноморските сили на Република Турция.

"Значителни усилия Военноморските сили положиха за охрана на държавната морска граница и най-вече изпълнявайки своите задължения съвместно с Гранична полиция и с органите на МВР по охраната за „зелената” граница в района на Резово", бе категоричен контраадмирал Петев.

Той отбеляза и намесата на ВМС през снежните месеци, когато се наложи да бъдат разчиствани пътищата в областите Бургас, Варна и Добрич. И изказа благодарност за тясното сътрудничество с Областна управа Бургас при преодоляване на бедствията.

През изминалата година е имало 16 мероприятия, свързани с ликвидиране на невзривени боеприпаси, останали от Първата и Втората световни войни и от провеждани преди десетки години учения, информира контраадмирал Петев.

„Българските ВМС са силни, защото живеят с хората, с които общуват ежедневно, с хората от Бургаска област, с българския народ, с България”, каза още командирът на ВМС.

На пресконференцията бяха областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, зам. кмета по финанси, бюджет и икономика Красимир Стойчев и командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС флотилен адмирал Мален Чубенков.

След провеждането на пресконференцията служещите в пункт за базиране Бургас проведоха тържествено събрание-концерт с участието на Представителния духов оркестър на ВМС. Последва награждаване на военнослужещи.

От 18.00 часа пред паметника на моряка в Морската градина на град Бургас –ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите военни моряци;

От 18.30 до 19.00 часа ще се проведе празнично шествие от Паметника на моряка до площад „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас;

В 19.00 часа, на площад „Атанас Сиреков”  ще започне спектакълът „Вълни” на Представителния духов оркестър на ВМС.

Автор: Татяна Байкушева

Коментари

Още от последните новини