Изтеглят от пазара сладолед и майонеза, произведени с яйчен прах с фипронил

Изтеглят от пазара сладолед и майонеза, произведени с яйчен прах с фипронил - E-Burgas.com

Българската агенция по безопасност на храните издаде предписание за изтегляне от пазара сладолед, сладоледени торти и майонеза, произведени с яйчен прах, съдържащ фипронил. Въпреки малките количества от продукта, вложени в производството им, производителите ще трябва да изеглат всичките партиди с опасното вещество.

Установените храни, замърсени с фипронил, са приготвени с част от пратката яйчен жълтък на прах, доставен у нас от Германия. Както вече Ви разказахме, количеството продукт е около 500 килограма. По данни на БАБХ, той е доставен в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран. Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.

Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен. До този момент е констатирано, че яйчния жълтък на прах е вложен в много минимални количества (от 0,9 до 2,9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза. На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах.

В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени. Предстои извършването на лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под официален контрол.

Коментари

Още от последните новини