Инж. Васил Панделиев: Оправихме едни от най-порочните дългове, с глътка въздух община Сунгурларе ще работи по-спокойно

Инж. Васил Панделиев: Оправихме едни от най-порочните дългове, с глътка въздух община Сунгурларе ще работи по-спокойно - E-Burgas.com
Снимка: Татяна Байкушева

Нови улици и ремонт на училищата са приоритет за бюджет 2018 в северната община

Община Сунгурларе ще изглежда с изцяло променен облик през 2018. Това заяви оптимистично кметът инж. Васил Панделиев, който вчера заедно със своите съграждани отбеляза традиционния общински празник „Трифон Зарезан“, който се проведе в Сунгурларе за 26-та година. Традиционно за 15-ти път се състоя и конкурсът за рисунка, който се през последните години се превърна в незименна част от празника. Градоначалникът награди и най-добрите участници в друг традиционен конкурс - най-добро домашно бяло вино с бутилки вина. Инж. Панделиев говори за проблемите на общината и нейното управление през последните години, като разкри, че голяма част от тях постепенно се решават.

Инж. Панделиев, гласувахте вече общинският бюджет за 2018 година, какви са целите и приоритетите за тази година?

Гласувахме го да, преди седмица. Рамката му е 9,5 млн. лева, като сме заделили и от миналата година около 2 млн. лева за строителната програма през 2018. Целевата субсидия за строителството е 740 хил.лв., имаме малко и от миналата година и започваме да устрояваме улици и учебни заведения, въпреки че кандидатстваме по мярката, която се отвори за образователната инфраструктура. Говорим за ремонтни дейности на училища и сгради на наши кметства.

Какви европроекти са в полезрението на общината в момента?

В момента очакваме да ни утвърдят европроект за чиста вода, водопроводи в четири населени места и два европроекта за асфалтиране на улици. Очакваме и да отворят образователната инфраструктура и горите. По тях сме готови да кандидатстваме, имаме си консултанти, всичко, чакаме само мерките.

Като споменах горите, трябва да отбележа, че работим и по един проект с Турция. Той е трансграничен и касае опазването на горите от пожари. Трябва да се изпълни до края на тази година, като предвиждаме четири пикапа, оборудвани за гасене на малки пожари.

Община Сунгурларе може ли да се бори с природните бедствия в областта, имате язовири какво е тяхното положение?

При нас, с наши сили, където можахме изчиствахме деретата, то си има и предписания от агенциите по язовирите и РИОСВ. Имаме язовири, но те са дадени под наем, с изключение на 13 микроязовира, които не са наети, защото са много малки и не представляват интерес за рибовъдство. Те не представляват никаква опасност при природни бедствия, защото са много малки. Всичко останало е дадено под наем, държим връзка с наемателите и по протоколите, които гледам от извършени проверки, нямат проблеми и се стопанисват правилно.

При сняг как е положението, кои са най-уязвимите села при лошо време?

Тази година беше благосклонна, но и да завали сняг имаме готовност, както винаги сме имали. Имаме договор с фирма, разполагаме с техника от 20 машини, дислоцирани в четири населени места и средствата, надява се, тази година ще стигнат, защото миналата, когато беше тежка зимата дадохме още толкова, колкото бяха в целевата програма. Уязвими са северните села, които са разположени в подножието на планината и когато задуха Северняка и правят преспи. Такива са Подвис, Съединение, Климаш, Костен, Манолич, но засега не сме имали проблеми с блокиран достъп до тези села или други в общината.

Държавата мисли ли достатъчно за община Сунгурларе?

Ами не мога да кажа, че нямаме разбирания. Ето тази година ни увеличиха целевата субсидия за снегопочистване и строителство от 670 хил. лв. на 740 хил. лв. В общи линии гледаме да се справяме, държавната помощ е изключително ценна за общини като нашата.

Още като станахте кмет наследихте много дългове, какво е положението около 2 години по-късно?

Ами има ги. Гледаме ние да не правим допълнителни дългове. Ние сме в оздравяване и не трябва да допускаме дълговете да се увеличават. Трудно е, но се надявам да се справим. Имаше едни порочни и дългосрочни дългове за горите, но ги приключихме и се надявам сега да имаме вече приходи и от горите, което ще бъде не само една глътка въздух, но и сериозна възможност да работим спокойно.

Коментари

Още от последните новини