Имунолози: Излагането на малки дози ковид води до клетъчен имунитет

Имунолози: Излагането на малки дози ковид води до клетъчен имунитет - E-Burgas.com

Наличието на антитела след прекаран коронавирус не е гаранция за имунитет За това предупреждава Ралица Иванова, ръководител на отдела по Инфекциозна серология в една от най-големите лаборатории в Германия.

Колкото по-тежко протече COV1D-19, толкова повече антитела се образуват в организма, показа репортаж на bTV. С времето титрите им при преболедувалите спадат, установяват имунолозите.

„Това. което науката знае е. че 70% от хората. преболедували коронавируса изработват антитела, които остават в достатъчно висок титър поне за 7-8 месеца. Но дали този титър е протективен, не се знае. Остават 30°/о. които не успяват да изработят антитела", обясни д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница-София.

Доколко този имунитет е дълготраен и предпазва от повторно заразяване? Медицината няма категоричен отговор. Досега в света са документирани 30 случаи на повторно заразяване. Четири случая има вече и у нас. Един от тях е изследван в лаборатория, която работи доктор Иванова.

„Не може да се каже, че пациент, който има антитела, е защитен от реинфекция. Или заразяване с вариант на същия вирус. това го доказват и няколко изследвания в световен мащаб", обясни медикът.
Имунолози са установили изненадващо, че хора, изложени на редовна, но малка доза от вируса, са изградили клетъчен имунитет. И призоват за носене на маски. Защото количеството вирус има значение за протичане на COV1D-19.

Какъв вид са ваксините срещу коронавирус и кога биха имали ефект? Отговорите търси Мариета Николаева във филма Аанти COV1D" в„bTV репортерите" тази вечер след централната емисия новини в 19 ч.

 

Свързани статии
Големите европейски държави отново затягат мерките срещу ковид МИнистерство отпуска 129 млн.лв. за борба с пандемични кризи Ген. Мутафчийски: Побеждаваме пандемията, до април можем да ваксинираме 100 хил.души Три пъти повече излекувани от ковид през последната седмица Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на забарзените Ваксината срещу ковид може да дойде на 25 декември Ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС започва на 27 Националният щаб: Бургас е с най-висока заболяемост, локдаун до 31 януари Директорът на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски: Натискът на болни от ковид не намалява Професор по фармацевтика: Не трябва да разхлабваме мерките още
Тагове
имунитет ковид имунолози
Коментари

Още от последните новини