Имунолози: Излагането на малки дози ковид води до клетъчен имунитет

Имунолози: Излагането на малки дози ковид води до клетъчен имунитет - E-Burgas.com

Наличието на антитела след прекаран коронавирус не е гаранция за имунитет За това предупреждава Ралица Иванова, ръководител на отдела по Инфекциозна серология в една от най-големите лаборатории в Германия.

Колкото по-тежко протече COV1D-19, толкова повече антитела се образуват в организма, показа репортаж на bTV. С времето титрите им при преболедувалите спадат, установяват имунолозите.

„Това. което науката знае е. че 70% от хората. преболедували коронавируса изработват антитела, които остават в достатъчно висок титър поне за 7-8 месеца. Но дали този титър е протективен, не се знае. Остават 30°/о. които не успяват да изработят антитела", обясни д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница-София.

Доколко този имунитет е дълготраен и предпазва от повторно заразяване? Медицината няма категоричен отговор. Досега в света са документирани 30 случаи на повторно заразяване. Четири случая има вече и у нас. Един от тях е изследван в лаборатория, която работи доктор Иванова.

„Не може да се каже, че пациент, който има антитела, е защитен от реинфекция. Или заразяване с вариант на същия вирус. това го доказват и няколко изследвания в световен мащаб", обясни медикът.
Имунолози са установили изненадващо, че хора, изложени на редовна, но малка доза от вируса, са изградили клетъчен имунитет. И призоват за носене на маски. Защото количеството вирус има значение за протичане на COV1D-19.

Какъв вид са ваксините срещу коронавирус и кога биха имали ефект? Отговорите търси Мариета Николаева във филма Аанти COV1D" в„bTV репортерите" тази вечер след централната емисия новини в 19 ч.

 

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
имунитет ковид имунолози
Коментари

Още от последните новини