Имаме 10 дни да се преброим онлайн, после тръгват анкетьорите

Имаме 10 дни да се преброим онлайн, после тръгват анкетьорите - E-Burgas.com

Процедурата отнема около 15 минути за домакинство от трима души

Остават броени часове до старта на Националното преброяване на населението. Информационната система ще бъде отворена в полунощ и всеки ще може да се включи електронно. Ако не го направим през специалния сайт, в дома ни ще дойдат преброители.

„Системата работи 24 часа. Тя ще бъде отворена в 00 ч. на сайта на преброяването. Хората трябва да се регистрират и след това започват да попълват електронната карта. Тя не е много дълга и зависи от колко членове е домакинството. Ако то се състои от трима души, времето за попълване отнема около 15 минути”, обясни зам.-председателят на НСИ Диана Янчева. 

Въпросите са относително познати на всеки - има такива за жилището, за самото домакинство и условията, при които то живее. „Има и специфични, например, за енергийната ефективност, за достъпността на жилището и сградата”, посочи Янчева. Относно възрастните, зам.-председателят на НСИ уточни, че техен роднина може да попълни въпросите в електронната карта. „Можете да преброите родителите си, например, с втора регистрация. Имейлът, от който се прави, трябва да е различен”, уточни Янчева. 

Електронното преброяване ще приключи на 17 септември. От следващия ден - 18, тръгват и преброителите по домовете. Самото то е със задължителен характер. Ако не се преброим електронно или при анкетьор, има глоба.

„Глобата е 160 лева - тя е нещо символично. Нашата цел не е да глобяваме, а хората да се преброят и да бъдат максимално откровени. Имаме административни източници и специално за пенсионерите можем да направим верификация. Нека тези хора не се притесняват”, успокои Янчева. 

Тя беше категорична, че личните ни данни са напълно защитени. Сайтът, на който може да се преброим е: www.census2021.bg.

 

Свързани статии
Топим се с 844 хил. души за десетилетие 5,7 млн българи са преброени до 10 октомври 70% от населението вече е преброено Шефът на НСИ: Глоби чакат всички, които пречат на преброяването 60% от населението вече е преброено Последен ден, в който се преброяваме онлайн Преброяването в Бургас закуца, едва 28.9% са преброени до момента Близо 2 милиона българи са се преброили онлайн Ударно начално на преброяването, над 14 хил. души го направиха онлайн На 7 септември започва Националното преброяване
Тагове
преброяване
Коментари

Още от последните новини