На 7 септември започва Националното преброяване

На 7 септември започва Националното преброяване  - E-Burgas.com

Преброяването на населението на България ще започне на 7 септември и ще продължи около месец. Новото преброяване ще става на нова база на изчисление на населението в страната.
 
"В първата си част то ще бъде изцяло електронно – за тези, които искат да се самопреброят и това може би ще са около 60% от хората, а във втората половина на този период ще бъдат посетени от преброител". Това заяви председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски в ефира на БНТ.
 
Пандемията показа много неприятни факти, които са свързани не само със системата на здравеопазването, но и за здравното състояние на хората, коментира още шефът на НСИ.
 
"България няма толкова много като брой заразени лица в сравнение с други държави от същия мащаб на населението, но смъртността бележи едни върхове. Без да говорим за ясно и точно ограничаване на смърт поради коронавирус - общото нарастване на смъртността е изключително забележимо", каза Цветарски. Само за миналата година надхвърлянето на нормалното ниво на смъртност е около 16 хил. души. Не само за починали от коронавирус, а всякакви други причини. Но реално това увеличение се дължи на усложнения, които се получават от коронавирус.
 
Според Цветарски демографските процеси са инертни и уточни, че те се формират десетилетия назад. Няма как да се очаква да се променят за един ден или година. За миналата година населението на страната е 6 916 548 души.
 
"Това е изчислено население, тъй като изчисляваме всяка година на база на предходното преброяване, добавяйки родени, починали и нетния баланс от миграцията. Последното преброяване беше 2011 г. Това са десет години разлика. В тези години могат да настъпят грешки, които не са уловени от статистиката – най-вече от миграцията. Но предстои тази година да проведем новото преброяване, което да даде нова база за изчисление на населението. И това число 6 916 548 души е сравнително условно", подчерта шефът на Националния статистически институт.

 

Свързани статии
Топим се заради ниски доходи и лошо законодателство Топим се с 844 хил. души за десетилетие 5,7 млн българи са преброени до 10 октомври 70% от населението вече е преброено Шефът на НСИ: Глоби чакат всички, които пречат на преброяването 60% от населението вече е преброено Последен ден, в който се преброяваме онлайн Преброяването в Бургас закуца, едва 28.9% са преброени до момента Близо 2 милиона българи са се преброили онлайн Ударно начално на преброяването, над 14 хил. души го направиха онлайн
Тагове
преброяване население
Коментари

Още от последните новини