И в Созопол редуцират празниците заради обастновката, палят елхата онлайн

И в Созопол редуцират празниците заради обастновката, палят елхата онлайн - E-Burgas.com

След като в Бургас отмениха официално традиционнното масово мразнуване на Никулден, в Созопол също отменят отбелязването на декемврийските празници, които предполагат събиране на много хора на едно място.

Декември месец е наситен с множество големи християнски празници, силно почитани и подобаващо отбелязвани от созополчани. Настоящите обстоятелства обаче категорично не могат да бъдат пренебрегвани и несъмнено ни задължават да предприемаме мерки, които да запазят живота и здравето на населението, твърдят от община Созопол. В тази връзка уведомяват всички жители и гости на града, че събитията по повод предстоящите светли празници ще бъдат максимално редуцирани.

Наложените противоепидемични мерки налагат промени и при провеждането на коледния базар на площад „Хан Крум”, основите на който бяха положени през 2019 г. при огромен интерес. През следващите дни коледните къщички ще посрещат посетители съобразно ред здравни мерки:

- Използването на предпазна маска от търговци и посетители е задължително;

- Няма да се допуска консумирането на храни и напитки на територията на търговския обект;

- Маси за консумация няма да бъдат разполагани;

- Задължително е спазването на социална дистанция и недопускането на струпване на много хора на едно място.

Светлините на коледната елхата ще бъдат запалени в началото на следващия месец, на 5 декември, но поради усложнената епидемична обстановка, тази година няма да се състои общоградско тържество по тяхното запалване, а събитието ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на Община Созопол.

С цел опазване здравето на всички жители и гости на града, традиционното общоградско празненство на 6 декември по случай Никулден също се отменя. При спазване на строги мерки ще бъде проведена Светата литургия в храм „Св. Георги Победоносец“, но Църквата отменя литийното шествие до пристанището. Корабособственици се обединиха около мнението, че празникът ще бъде отбелязан нетрадиционно и плавателните съдове няма да отплават за ритуал по хвърляне на венци и цветя в морето. Ако все пак някой плавателен съд излезе, то органите на морска администразия ще следят стриктно на него да няма лица, различни от посочените в екипажния списък.

Благотворителният коледен базар, в който ежегодно се включват настоятелствата на детските градини, училището и неправителствени организации към момента също се отлага.

Предвид динамично развиващата се обстановка, през следващия месец предстои да бъде взето решение за посещението на Дядо Коледа на площад „Хан Крум“ в коледните дни и провеждането на новогодишния празничен концерт.

Общинската администрация призова гражданите и гостите на града да ограничат масовите събирания на фирмени и семейни празненства, да спазват социална дистанция и да носят предпазни маски.

Свързани статии
Кметът на Созопол кани местната общност на публично обсъждане на бюджета Глобиха концесионера на плажа в Созопол със 7 300 лв. заради дигите Кметът Тихомир Янакиев опроверга концесионера: Няма щети по плажовете в Созопол Ропотамо преля, затвориха пътя Приморско - Созопол Огромно количество вода между Черноморец и Созопол, затварят пътя Първокласниците в Созопол започват новата година с подарък В Созопол няма да хвърлят кръста в морето заради пандемията 305 семейства от Созопол ще бъдат подпомогнати с хранителни пакети В Созопол се похвалиха с успешен финал на археологическия сезон (Снимки) Отменят новогодишния празничен концерт в Созопол
Тагове
созопол елха
Коментари

Още от последните новини