Хипермаркетите и градският транспорт в Бургас изрядни - спазвали всички мерки

Хипермаркетите и градският транспорт в Бургас изрядни - спазвали всички мерки  - E-Burgas.com

Екипи на Община Бургас, РЗИ, ОД на МВР и БАБХ извършват масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговските обекти и градския транспорт в Бургас след решение на общинския щаб. Те са разделени в мобилни групи, като контролът е ежедневен и ще продължи и през празничните почивни дни.

От 18 декември до днес са проверени 24 големи търговски обекта на територията на целия град. Сред проверените обекти са "Лидл", "Кауфланд", "Болеро", "Практикер", "Айко", "Била", "Комсед", "Анет" и други. Изискванията на проверяващите са спазване на дистанция между посетителите пред магазина, в помещенията и на касата, периодична дезинфекция на повърхностите, на касата и на количките, осигурен ли е диспенсър с дезинфектант за ръце на входа на обекта, създадена ли е организация за контрол на входа на обекта по отношение броя на влизащите лица и носенето на защитни маски за лице, както и поставени ли са на видно място информационни табели. На входа на всички обекти трябва да има служебни лица, които да контролират човекопотока, както и да не се допускат служители и клиенти без маски или предпазен шлем. Търговските обекти са длъжни периодично да извършват дезинфекция.

Община Бургас осигури и 3000 броя предпазни маски, които се раздават безплатно от проверяващите екипи на граждани в големите магазини. Количества са осигурени и във всички автобуси на градския транспорт, както и на кметовете на съставните селища, които ги раздават на хора над 70 годишна възраст.

При извършените проверки не са регистрирани груби нарушения. Направено е предписание от РЗИ в голям хипермаркет за разделяне на количките на употребявани и чисти, а във верига хранителни магазини е направена препоръка дезинфектанта да се постави в безконтактни диспенсъри. Предписание е направено и на магазин за играчки.

За неспазване на противоепидемичните мерки на собствениците на търговските обекти подлежат на глоби в размер от 500 да 2000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 2 000 до 5 000 лв.

Заедно с търговските вериги и хипермаркетите са проверени и над 52 автобуса от градския и междуселищен транспорт. Полицията е съставила 3 акта на пътници за неносене на маски - 2 в градския транспорт и 1 в междуселищния. За неносене на маски глобата за физически лица е в размер от 300 до 1000 лв. При повторно нарушение глобата е от 1000 до 2000 лв.

Извършването на проверки в търговските обекти и в автобусите на градския и междуселищен транспорт показва, че има ефект и не се наблюдават сериозни нарушения на противоепидемичните мерки. Проверките ще продължат да се извършват и през празничните дни, когато е и най-засиленото пазаруване.

Междувременно се забелязва спад на заболеваемостта в Бургас. Данните през последните два дни изваждат града от челните места на страната.

Галерия
Свързани статии
Десет смели жени ще се борят за титлата Мисис Бургас 2024 г Претендентките за титлата Мисис Бургас 2024 г заблестяват в официалните рокли на модна къща „Тонена" Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е сред звездните треньори в "Dancing Stars" Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Затварят Летище Бургас за почти месец Ревматологията на „Бургасмед“ с безплатни прегледи от 12 до 16 февруари Бургас отново ще избира най- красива омъжена жена за 2024 г Бургазлийката Татяна Ламбова, носителка на титлата Мисис Бургас 2023 г грабна короната на международния конкурс за красота Mrs. Planet Първият Коледен бал с маски в Бургас!
Тагове
проверки мерки хипермаркети Бургас
Коментари

Още от последните новини