Гешев: Не аз, а наблюдаващ прокурор ще решава за сигналите на Божков

Гешев: Не аз, а наблюдаващ прокурор ще решава за сигналите на Божков - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Над 10 сигнала от бизнесмена Васил Божков са били получени на мейла на главния прокурор Иван Гешев. Дали са достоверни, ще реши наблюдаващия прокурор. Това заяви обвинител №1 в интервю за “Канал 3”.

Припомняме, че Божков лично заяви, че е изпратил свои сигнали до прокуратурата в лицето на Гешев, а от своя страна държавния обвинител смени посоката на изказванията си по адрес на хазартния бос, когато миналата седмица обяви, че всички, получени до него сигнали, са били изпратени до “компетентен прокурор, който да прецени какви действия да извърши”.

ФрогНюз пък припомня, че допреди това свое изказване, Гешев отказваше да се занимава с твърденията на Божков, като заяви, че това са доказателства, изнесени от обвиняеми лица. Същата е и тезата на премиера Борисов. Съдебната власт обаче трябва да се придържа към презумцията за невинност, което бе и една от основните линии на критика към Гешев от страна на експерти.

Обвинител №1 съобщи още, че ДАНС извършва проверки и за движението на средства по банковите сметки на Божков. По думите му агенцията не е била информирана от банката на бившия хазартен бос за изтеглени големи суми, каквото е задължението по закон. За транзакциите съобщи самият обвиняем, който продължава да се намира на територията на Обединените арабски емирства, в опит да докаже, че е бил рекетиран от властта, а сумите е използвал за даване на подкуп.

“В българското и европейското законодателство отговорност се носи не само от приемащия, а и от даващия подкупа, а в този смисъл стратегията на Божков не е издържана от юридическа гледна точка”, изтъкна Иван Гешев.

Той обясни, че сигналите по имейл до него, за чийто адресат се смята Васил Божков, вече са станали над 10.

„Дали е достоверен един сигнал или не е достоверен, може да каже наблюдаващият прокурор”, уточни той.

Главният прокурор коментира и темата с колекцията от антични предмети на Божков, която в момента се описва и изземва от органите на реда.

По думите му, до този момент са иззети над 4000 артефакта, а само 200 от тях са били законно регистрирани. Общата бройка може да нарасне до 10 000.

„Голяма част от тези предмети са със следи от пръст, с надписи на иманяри. Те са откраднати от българския народ”.

Относно политическите амбиции на бизнесмена, каквито са изразявали и други хора с повдигнати обвинения, Иван Гешев коментира: „Те правят всичко възможно, за да се защитават”.

Свързани статии
Гешев: Службите бързо да разсеят съмненията за участието на страната ни във взрива на Кримския мост Прокуратурата повдигна обвинения на трима сирийци за фаталната катастрофа ВСС не освободи Иван Гешев от поста му ВСС ще разгледа предложенията за предсрочно освобождаване на Гешев ВСС откри втора процедура за освобождаване на Гешев Депутати решават съдбата на спецсъда и спецпрокуратурата Бургаската апелативна прокуратура с впечатляващ отчет за 2021 Магистрат от спецпрокуратурата получи "кърваво писмо" със смъртна заплаха Гласуват предсрочното освобождаване на Гешев Спецпрокуратурата: Божков е в Дубай и няма как да бъде разпитан
Тагове
божков гешев прокуратура
Коментари

Още от последните новини