Ген. Мутафчийски: Думите на доц. Мангъров са гавра с паметта на починалите

Ген. Мутафчийски: Думите на доц. Мангъров са гавра с паметта на починалите  - E-Burgas.com

"Всеки, който не вярвяа, може да заповяда като доброволец във ВМА за 3 дни"

"Няма да коментират думите на доц. Мангъров и изказвам съболезнования на близките на починалите, защото това е гаврра с памметта на тези хора." заяви на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски.

Припомняме, че според доц. Мангърво в в страната няма нито един починал директно от коронавирус. 

Ген, Мутафчийски бе запитан защо, след като СЗО твърди в един от докладите си, че пациенти с положителна проба за коронавирус, които са починали от вследствие на определена причина - травма, инфаркт или инсулт - не трябва да се обявяват за починали от коронавирус. Имахме такива примери у нас, защо са обявени за жертви на коронавируса, попита журналист на брифинга в Министерски съвет.

"Тук сме имали един случаи, който е с преживяна травма преди 6 месеца, разбирате, че това не е травма и ще ви кажа даже за кой болен е - 36-годишен в "Света Анна", с трахеостома беше момчето, по една случайност е на мои близки близко момче и не се отнася за смърт от травмата", заяви Мутафчийски

По думите му болшинството от пациентите наистина имат придружаващи заболявания, но много от тях са имали шанса да живеят още много години. 

"В България има над 800 хил. души, които страдат от съредчни заболявания. Самият аз съм хипертоник от 12 години.  Винаги медицината се е борила за съдбата на всеки един пациент, независимо с какви придружаващи заболявания.

"Никой в момента не може да бъде сигурен колко биха живяли тези болни. Моята теза е, че тези болни можеха да изкарат още години. И че непосредствената връзка със срещата им с вируса, Всеки, който не вярвяа, може да заповяда като доброволец във ВМА за 3 дни. Няма нужда да върши работа, нека да стои и да наблюдава как боледуват тези болни. Те боледуват продължително и тежко, като със своите хронички заболявания не могат да преодолеят всичките неща, които им се стоварват благодарение на коронавирус инфекцията." заяви още Мутафчийски. 

 

Коментари

Още от последните новини