Ганев: Цените на горивата няма да спаднат докато продължава войната

Ганев: Цените на горивата няма да спаднат докато продължава войната - E-Burgas.com

Цените на горивата няма да спаднат докато продължава конфликтът в Украйна. Това каза в ефира на NOVA Георги Ганев от „Демократична България”. По думите му, ако се сложи край на конфликта, бързо ще има преструктуриране на нещата и цените ще паднат надолу.

„Има два двигателя, определящи за поскъпването на горивата- общата инфлация в целия свят и поскъпването на горивата на световните пазари. Смяташе, се че нива от над 100 долара за барел са прекомерно високи, но се вижда, че от началото на войната тези нива се поддържат. Петролните и газови доставки могат да бъдат силно увредени заради конфликта. Цените ще продължат да се покачват заради неяснотата около ситуацията”, каза той.

Той коментира още, че се направи опит у нас ситуацията с горивата да всее паника и някой да извлече дивиденти от това.

„Кой и защо не е ясно. Положението  с горивата обаче не е като това със зърното- горивата се внасят. Проблемът  е сериозен Може д бъде решен, но това ще има цена и логистични предизвикателства”, обясни той.

Във връзка с проблемите около износа на зърно Георги Ганев коментира, че няма причина тазгодишната реколта у нас да не бъде нормална.

„България е една от малкото страни в Европа, която е призводител и износител назърно. Имаме по-малки потребности, отколкото е една реколта. Резървът ще е сигурен, прекомерно презапасяване не е препоръчително”, обясни той.

Ганев обърна внимание и на отказа на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за се яви във външното министерство. „Личната ми позиция е, че тя много сериозни ни обиди”, обясни той.

Свързани статии
КЗП: Високите цени са нелоялна търговска практика Омбудсманът: Не е справедливо мобилните оператори да вдигат цените Яйцата са рекордьор на поскъпването у нас Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци След два часа спорове приеха компенсацията от 1 лв. за горивата Цените на храните отново се вдигат Цените на елхите също скочиха Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв. Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина
Тагове
цени скок бензин горива
Коментари

Още от последните новини