Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината срещу ковид на "Пфайзер

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината срещу ковид на

Дългоочаквана новина, свързана с ваксина срещу ковид, стана факт днес.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) одобри ваксината на Пфайзер/Бионтех. 

Препаратът на американската фармацевтична компания е първата одобрена ваксина, с която ще започне масовото имунизиране на населението на ЕС в неделя, 27-и декември.

Както е известно, тя вече получи своето одобрение от здравните регулатори във Великобритания и САЩ, където вече тече и процеса по ваксиниране.

"Пфайзер" и "Бионтех" изпратиха до ЕАЛ резултатите от клиничните изпитания на ваксината на 6-и октомври, реално още докато препаратът е бил в процес на разработване, а целта е била да се ускори процесът по лицензиране, който при други обстоятелства би отнел най-малко година, а сега одобрението от здравния регулатор на ЕС идва в рамките на едва три месеца.

Сред условията на ЕАЛ за скоростното одобрение на препарата били предоставянето на план при имунизацията на деца, програма по управление на риска, мониторинг, касаещ безопасността на лекарството, както и инструкции по безопасното му прилагане.

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари