Едва 9% от най-уязвимите българи са ваксинирани

Едва 9% от най-уязвимите българи са ваксинирани - E-Burgas.com

Към 1 април - три месеца след началото на ваксинационната кампания, България е успяла да ваксинира едва 9% от най-уязвимата за COVID-19 група - на възрастните и хронично болните. Докато възрастни и хронично болни чакат, през ваксинация вече са минали над 40 000 служители на фирми и институции, определени от някого по непубликувани критерии за част от критичната инфраструктура на страната, пише frognews.bg.

Това става ясно от данните на Министерство на здравеопазването за изпълнението на Националния ваксинационен план към 1 април. Страната ни постави възрастни и хронично болни в четвърта приоритетна група, като преди тях реши да ваксинира с приоритет здравния сектор, учители и социални заведения и служители на критични за страната дейности. Едва този месец след договорените в ЕК допълнителни количества ваксини от "Пфайзер/БиоНТех" - така наречените ваксини на солидарността, страната ни ще започне приоритетна ваксинация с тях на възрастни над 75 години.

Статистиката за ваксинираните по различните приоритетни фази не са достатъчно детайлни и не отчитат какво точно част от лекари, учители и служители на критични фирми са едновременно и над 65 години. Здравните власти използват този аргумент в подкрепа на тезата, че ваксинираните възрастни са повече от отчетеното за тази фаза от ваксинациите. Въпреки тези уговорки делът на ваксинираните възрастни и хронично болни силно изостава.

1,5 млн. са българите на възраст над 65 г., а хроничноболните във възрастовата група по данни на МЗ наброяват 300 000 души. От тях поне една доза ваксина са получили 163 521 или 9% от групата. От МЗ твърдят, че други 179 564 на възраст над 60 години са ваксинирани в рамките на някои от другите приоритетни фази и също трябва да се зачетат. Не е ясно защо тук се използва друга възрастова бариера - над 60 вместо над 65 години, която не позволява на практика обработка на данните, пише още "Сега".

72 177 са ваксинираните в третата приоритетна фаза - тази на критичната инфраструктура, като тази група е втората по многочисленост при проведените ваксинации. Към групата на критичната инфраструктура бяха пришити и представителите на изборната администрация, като по различни данни броят на ваксинираните там се движеше около 26 000. Това се потвърждава и от данните за получилите втора доза при тази фаза - 26 637. Така излиза, че извън изборната администрация като служители на критичен сектор са ваксинирани около 45 000 души. Към тази група бяха добавени и представители на медиите. За обхвата на тази група в Националния ваксинационен план са включени три изречения: "Фаза III: Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности. Очакван брой подлежащи: по предварително изготвени списъци".

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини ваксиниране уязвими
Коментари

Още от последните новини