Един работен ден на д-р Феим Мурад, който преглежда пациенти със съмнение за Covid-19 в Айтос

Един работен ден на  д-р Феим Мурад, който преглежда пациенти със съмнение за Covid-19 в Айтос  - E-Burgas.com

В края на октомври, всички кабинети в Медицински център І ЕООД - Айтос работят с пълния си капацитет. Тълпят се пациенти във фоайето и в коридорите - повечето, с тревожни очи над маските, очакват мнението на специалистите. Навсякъде - мирис на дезинфектанти.

Напрегнато 10-часово ежедневие

Естествено, най-голяма е динамиката пред кабинета на пулмолога и Управител на МЦ І ЕООД, д-р Феим Мурад. В коридора трудно можеш да преминеш от чакащи реда си. Пейките са заети, правостоящите са десетки - всички търпеливо чакат, опитвайки се, доколкото това е възможно, да спазват указанията на лекаря за дистанция.

Почти всички пациенти с респираторни  проблеми от района са минали по този коридор, включително и рисковите. Д-р Мурад трябва да прегледа всички - това е 10-часовото му ежедневие. Рискът за лекаря и екипа му е не по-малък от този във всяко болнично отделение. Сред множеството от хора, не се знае кой е носител на ковид вируса, и кой е дошъл просто от страх, защото го е заболяло гърло. Но всички те знаят, че д-р Мурад е доказан специалист, има знанията, силите и готовността да помага. Недопустимо е да остави и без това притеснените пациенти, да се лутат в неизвестност, обикаляйки медицински заведения и кабинети. Убеден е, че всички инфекции, включително и Ковид -19, се лекуват с професионално търпение, с грижа и постоянство.

Иновацията "Дневен стационар"

Да помогне на всеки, прекрачил прага на кабинета, за д-р Мурад е лекарски дълг, съпричастност, човешко отношение. Според него, най-важно е помощта да е дадена навреме. Затова не само поставя диагнози, но и търси възможност да осигури болнично легло за всеки по-тежък случай. А пациенти на системи, пулмологът е настанил в двете съседни на кабинета му помещения. За да може, успоредно с прегледите, лично да наблюдава вливанията и състоянието им. "Болните на системи са с отрицателен резултат от PCR теста. Те са с бактериални или други вирусни инфекции, но също имат нужда от лекарска помощ, от сериозно лечение. По-голяма част от тях щяха да бъдат хоспитализирани, ако имаше места. Но в момента, в почти всички отделения с приоритет се приемат пациентите с ковид. Налага се, да лекуваме останалите на място. Превърнахме се в дневен стационар - повечето от болните са с по две апликации на венозен антибиотик - сутрин и следобед. Има и по-леки случаи - с еднократна апликация. Всичко зависи от състоянието и тежестта на заболяването. В момента предоставяме и "поликлинична помощ" - /така се каваше навремето/, и в същото време, донякъде - и болнична помощ.", казва пулмологът.

"Много често, пациентите идват за вливания по три или пет дни, колкото им назначи лекарят. Чувстват се много по-спокойни, тъй като са под непрекъснатото наблюдение на д-р Мурад", допълва мед. сестра Минка Ченгелиева, която е с изключително богат опит що се отнася до манипулациите и медицинските грижи.

Най-доволни от този иновативен начин на лечение, разбира се, са пациентите. Защото ако имаш пневмония без ковид, трудно ще се уредиш с болнична грижа. Взети са и всички мерки, в двете помещения, в които са поставени кушетките и се извършват вливанията, да не се допускат външни лица.

Кога се назначава тест за ковид?

Говорим, а телефонът на лекаря не спира да звъни  - пациенти, колеги, РЗИ.., и на вратата непрекъснато се появява някой, който настоява да бъде прегледан - незабавно. Притеснявам се и от вируса, и от малкото време за разговор, но продължавам да питам - какво се случва с пациента, попаднал в кабинета, и как се стига до теста за ковид? "Пациентът идва с направление от личния лекар. Извършвам пълен преглед, включително с електрокардиограма. Назначавам му рентгенова снимка, тя се разчита и от рентгенолог и от мен като специалист по белодробни болести. Едва тогава се назначава PCR тест - тестовете не се правят безразборно", обяснява ми лекарът.

Тестът е безплатен за пациентите

Оказва се, че всеки ден, пулмологът прави списък на пациентите, на които е назначил тест - това е начинът да бъде отпуснат допълнителен месечен лимит от Здравната каса. До сега не е имал проблем, всички в списъка са били потвърдени, което означава, че парите за тестовете се възстановяват от касата, а тестът е напълно безплатен за пациентите. Научавам още, че средно по 10 от тестваните са с позитивни резултати.

След положителния текст....

"Искам PCR тест, когато има всички данни за ковид инфекция. И ако тя се докаже, пациентите не излизат от домовете си. Обаждат се на личния си лекар, а в системата веднага излиза информацията, че съответният пациент е с ковид. Ако пневмонията е тежка, с екип на Спешна помощ пациентът се транспортира до болнично лечебно заведние. Пациентите с тежки белодробни инфекции с хиповентилация са с висок риск и се хоспитализират, защото имат нужда от интензивни грижи" обяснява подробно пулмологът. Процентът на тежките случаи, минали през кабинета му не е висок -  до сега те са не повече от 15-20, от които починалите са трима.

Ако пациентът е без пневмония, състоянието му се уточнява по телефона. Идва негов близък, който не е в контакт, и на който се предоставя рецептата с предписаните лекарства. Следва лечението му вкъщи - през устата. През цялото време този болен поддържа връзка с пулмолога и с личния си лекар, научавам още от д-р Мурад.

"Нямаме време за страх!"

През дългия работен ден, дезинфекция на кабинета се прави след всеки пациент. Дезинфекцират се всички повърхности, а лекарят и мед. сестрите, през час сменят ръкавици и маски, мият и дезинфекцират ръцете си буквално през минути.

"Нямаме време за страх", е лаконичният отговор на д-р Мурад на въпоса "Не се ли страхувате? "Вирусът вече циркулира навсякъде, той е във въздуха, по-агресивен е. Пациенти с пневмонии често имат масивни увреждания на белия дроб", обяснява още специалистът.

В това време, в кабинета влиза жена на средна възраст от съседно село. Обяснява, че е изкарала карантината, чувства се добре и отново идва в кабинета за контролен преглед. Защото държи да бъде прегледана и да чуе мнението на специалиста, че всичко е приключило и се възстановява. "На някои от пациентите се налагат контролни рентгенови снимки и продължаваме с лекарства, стимулиращи имунната система и с витамини, в зависимост от състоянието на пациента. Подходът е индивидуален, не може да има общ подход. Всеки от преболедувалите се възстановява по различен начин - зависи от придружаващите заболявания на пациентите. Обикновено, диабетици, хора със сърдечна и бъбречна недостатъчност боледуват тежко и продължително", казва д-р Мурад.

Паниката утежнява работата

"Последните години преди ковид пандемията, зимите бяха с тежки грипни епидемии. Но сега е доста по-тежко. Това се обяснява и с факта, че хората получават много информация, виждат, четат и чуват за увеличения брой на заразените, съобщават се и смъртните случаи. Хората са притеснени. А това допълнително утежнява нашата работа", твърди лекарят.  Хора с по-лабилна психика изпадат в паника, нищо че са без пневмония и на домашно лечение. Звънят по няколко пъти на ден, без да има конкретна причина.

Желязна организация на работа

Редом до д-р Мурад е опитната мед. сестра Ченгелиева - създали са желязна организация на работа и условия, при която пациентът да получава максимума, въпреки тежката ситуация и огромното напрежение, което се усеща навсякъде. Питам мед. сестра Ченгелиева, как се чувства в тази тежка обстановка. "Професионално. Въпреки че дълбоко в себе си се притеснявам. Имам професионални навици и някак приемам нещата, и каквото мога - го правя".

Две са мед. сестрите, назначени съвсем отскоро в МЦ І. От тях също се изисква стоицизъм и воля да устоиш на динамиката и на чисто човешкия страх от заразата. Едната от тях -  28-годишната Зейнеб Хасан се е заела с венозно вливане на антибиотик на един от пациентите върху кушетката. "Страхувам се, но трябва да се работи - мисля, че с времето се свиква, особено ако обичаш работата си", признава Зейнеб.

Солидна доза надежда за всеки пациент

В Медицинския център в Айтос не се пестят нито сили, нито средства за доброто на пациентите. И въпреки многото работа - не виждам уморени и изтерзани лица. Работи се професионално. Има я и надеждата - една солидна доза от нея получава всеки пациент, минал през кабинета на д-р Фием Мурад. Защото днес, освен диагноза, ни трябва и куражът, че лекарят знае посоката, няма да ни изостави по пътя, и ще ни даде грижата си до пълното оздравяване.

Народен приятел

Коментари

Още от последните новини