Допълнителни 80 млн. лева за "бойците" на първа линия срещу ковид

Допълнителни 80 млн. лева за

Осигуряваме допълнително 80 милиона допълнително за Оперативна програма за „Развитие на човешките ресурси“. С тези средства ще бъдат покривани разходите за всички медици на първа линия, които се борят с пандемията“, заяви по време на правителственото заседание вицепремиерът Томислав Дончев.

Правителството одобри промени в индикативно финансово разпределение по оперативните програми 2014-2020 г. на средствата от новия инструмент на EC REACT-EU, в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Финансирането от REACT-EU по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) се увеличава с 80 млн. лева, като с посочените средства ще бъде подкрепена операция с общ бюджет от 120 млн. лева. Операцията ще финансира мерки за превенция и подкрепа за медицинския и немедицинския персонал, който посреща първи предизвикателствата на глобалната пандемична криза, свързана с разпространението на COVID-19.

Чрез предоставяните средства ще се подпомага системата за здравеопазване, вкл. осигуряване на допълнителни възнаграждения на работещия на първа линия медицински и немедицински персонал, осигуряване на безопасни условия на труд и подобряване на работната среда. Предвижда се още организиране и провеждане на обучения на медицински и немедицински специалисти в лечебните заведения за работа при епидемични условия. Основната цел е здравната система да работи ефективно при значителен стрес и да успее да преодолее безпрецедентните предизвикателства, свързани с избухването на втората вълна от заболели от COVID-19 в страната.

Свързани статии
Изтъкнат лекар, учен и изследовател идва в Медицинския факултет Омбудсманът: Над 70 хил. българи са без личен лекар Проверки в Бургас защо прокуратурата отказала да разследва агресия над медици В Бургас представиха новия медицински софтуер за училища и детски градини От 1 юни ще се издават само електронни рецепти Проверяват случай на починала ваксинирана медицинска сестра Община Бургас търси училищни лекари, дава 1350 лв. заплата Лекари настояват за ново разпределение на ваксините Ваксинирани лекарка и санитарка се заразиха с коронавирус 100 Центъра за спешна помощ получиха нови компютри
Тагове
първа линия медици лекари
Коментари

Още от последните новини