Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ изпрати третия випуск парамедици

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ изпрати третия випуск парамедици - E-Burgas.com

Третият випуск парамедици получиха своите свидетелства за професионална квалификация от декана на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Христо Бозов.

Получилите квалификация „Парамедик – четвърта степен“ могат да транспортират пострадали и болни хора, да оказват първа помощ и да асистират на лекаря в спешната помощ.

Проф. Бозов обърна внимание, че част от завършилите вече практикуват в системата на спешната помощ, други надграждат знания и са студенти в специалност „Лекарски асистент“.

„Гордеем се с постигнатото в университета и с вашите успехи. Специалността в този си вид е новаторска. Поздравявам ръководството, че не се отказаха въпреки трудностите“, каза зам.-кметът по образование, социални дейности и младежки политики на Община Бургас Йорданка Ананиева. Тя пожела успех на парамедиците и обърна внимание, че е трудно да си на първа линия, да взимаш бързи решения, особено когато са свързани със спасяване на човешки живот.

Ректорът на университета проф. Магдалена Миткова сподели на парамедиците, че е горда от изключителните им усилия и им пожела да бъдат в новото си поприще хора с милост към пациентите.

Новият випуск беше поздравен и от зам.-декана на Факултета по обществено здраве и здравни грижи проф. Евдокия Сотирова и от ръководителя на Катедра „Здравни грижи“ доц. Галина Терзиева.

Сред дипломираните парамедици е и Ива Пехливанска, която е председател на новосформираното Сдружение в обществена полза "Съюз на парамедиците в България". Тя обърна внимание, че то  се е случило със съдействието на проф. Христо Бозов и основните му цели ще бъдат обединяване на всички парамедици на територията на страната и тяхното достойно интегриране в сферата на спешната помощ, като част от медицинските екипи.

Сдружението ще работи активно и за регламентиране на стандартите за работа на тези специалисти.

Галерия
Свързани статии
Над 4000 студенти не могат да се завърнат в общежитията си заради незавършени ремонти Студенти и ученици от Бургас участваха в Световната седмица на предприемачеството Бъдещи юристи от БСУ посетиха Районния съд Бъдещите юристи ще влизат в университет без приемен изпит Ремонтират студентските общежития с над 6 млн. лв. Третокурсничка по медицина е „Студент на годината“ на Бургас Студентите в България се увеличават, масово искат да стават учители и лекари Студенти обсъдиха бъдещо партньорство с бургаския кмет Областният управител Вълчо Чолаков с интересни предложения към посланика на Франция Президентът и премиерът поздравиха студентите
Тагове
парамедици студенти
Коментари

Още от последните новини

Спорт
Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ изпрати третия випуск парамедици - E-Burgas.com

Регата 24 Май