Проф. Миткова: Медицинският факултет в Бургас ще се превърне в емблема (Снимки)

Проф. Миткова: Медицинският факултет в Бургас ще се превърне в емблема (Снимки) - E-Burgas.com

Медицинският факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще се превърне в емблема на Бургас. Това каза ректорът на висшето учебно заведение проф. Магдалена Миткова на откриването на първия конгрес по медицина организиран от Медицинския Факултет. Проф. Миткова обърна внимание, че във форума ще вземат участие над 140 участници от редица медицински университети и центрове в страната.

Темата на конгреса е „Предизвикателства пред медицинската наука и практика през ХХI век“ и се провежда до 3-ти септември в държавния университет.

„Даваме анонс за превръщането на конгреса в събитие с международно участие. И сега сред съавторите на докладите имаме колеги от Русия и Северна Македония. Отправихме предизвикателство и към нашите студенти – за първи път те са включени в организационния комитет на форум от такъв ранг. Ние преподавателите трябва не само да им предаваме знанията си, но и да ги приобщаваме към академичната общност“, каза председателят на Организационния комитет проф. Петя Цветкова.

Дистанционно, поради неотложни ангажименти извън Бургас, се включи и деканът на факултета проф. Христо Бозов.

„Нека днешното събитие е още едно доказателство за неразривната връзка между науката и практиката“, каза областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова обърна внимание, че всяка наука е безценно важна, но постиженията на медицината безспорно са най-значими.

„Убедени сме, че конгресът ще допринесе за разпространение на най-новите постижения в тази област, ще бъде повод за обмен на знания и опит, за осъществяване на нови професионални контакти“, каза зам.-деканът на Медицинския факултет доц. Румяна Янкова.

Организаторите подариха плакети за принос в развитието на факултета на проф. Магдалена Миткова, проф. Севдалина Турманова и на зам.-кмета по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Домакините бяха категорични, че Община Бургас вече е доказала, че е приела като мисия развитието и инвестициите в образование и здравеопазване.

От днес, в рамките на конгреса, започва представянето на научни трудове и в секторите „Медицинска биофотоника и биофизика“, „Акушерство и гинекология“ , „Репродукция“, и „Инфекциозни“.

Участниците ще имат възможност да чуят академични лекции от лидера в областта на молекулното моделиране на биологични ефекти проф. Ованес Мекенян, от проф. Лъчезар Аврамов от Лабораторията по биофотоника към БАН и от проф. Ганка Бекярова от домакините от Медицинския факултет в Бургас.

Успоредно с редовните пленарни заседания ще се проведат и практически курсове по ехокардиография и еходоплерография.

В конгреса активно взимат участие докторанти и студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Галерия
Свързани статии
Близо 300 мераклии желаят да учат медицина в Бургас
Тагове
медицински факултет
Коментари

Още от последните новини