Догодина въвеждат лични карти с чип, ето как ще функционират

Догодина въвеждат лични карти с чип, ето как ще функционират - E-Burgas.com

Министър Божинов направи коментар по актуални теми - отстъпката за бензин, личните карти с чип и евентуални предсрочни избори.

Детайлите за отстъпката от 25 стотинки за гориво се обсъждат, за да могат да бъдат защитени максимално личните данни на хората. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов в предаването "Събуди се" по Нова телевизия. 

Министерството подпомага тази дейност, нямаме конкретни предпочитания. Може да бъде разработен нов модул, който ще бъде максимално прост. Много рядко използвам автомобила си, така че мога и да не се възползвам от този модел, каза още той. 

Божанов коментира и идеята за създаването на лична карта с чип. 

Личната карта с чип е удобно нещо, но хората трябва да го имат бързо на телефона си. Мобилна идентификация е електронна услуга. Когато влизаме в сайта на някоя  институция по този начин може да докажем кои сме. Появява се QR код и системата ни потвърждава. Предварителната регистрация ще иска сканиране на лична карта, селфи в джижение и пин така че да докажем, че сме ние, отбеляза Божанов. 

По думите му личните карти с чип вероятно ще са факт следващата година. 

Електронното управление ще събира от всички места необходимите документи. С отпадане на гишетата ще намалеят опашките. Но хората от гишетата могат да бъдат полезни на други места, допълни още министър Божанов. 

Министърът коментира и възможностите за електронно гласуване на следващите избори. 

Електронното гласуване е на етап на изграждане. Дали за местните избори ще го има или не е решение на нс. Ние ще направим тестове и след това да има гласуване. Ще има модел, който ще изпозлва мобилната идентификация, за да докажем, че ще можем да гласуваме, отбеляза министърът на електронното управление.

Божанов заяви, че коалицията не мисли за предсрочни избори. 

Относно "Български пощи" Божанов заяви, че възстановяват услуга по услуга. 

Коментари

Още от последните новини