Демерджиев: Ще сме безкомпромисни с тези, които създават опасност за нашите граничари

Демерджиев: Ще сме безкомпромисни с тези, които създават опасност за нашите граничари - E-Burgas.com

Турските колеги работят по случая. Доведени са разследващи и жандармерия, много разследващи работят, имаме уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде БГНЕС.

Оградата не е годна, всеки ден съоръжението се поддържа но всеки ден се натъкват на дупки, спират, обработват ги, правят всичко възможно да затворят границата, каза Демерджиев. Става дума за криминално деяние и изключителна агресия. Ще отговорим със сила на тази агресия, това значи, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които създават опасност за живота на нашите служители по границата. Мощни оръжия ще се ползват всеки път, когато наши служители са застрашени. Имат указания да ползват оръжие във всеки случай, когато се налага, коментира Демерджиев. Тов е първото такова нападение със стрелба от страна на мигранти, заяви Демерджиев.

Има различно ниво на подготовка за справяне с такава ситуация. Военните са концентрирани по-скоро като позиционна охрана, затова имаме смесени наряди от гранични полицаи и военни. Видели са пробойната и са спрели да вземат мерки веднага. През нощта видеонаблюдението хваща силуети, така че е трудно разпознаването. Знае се накъде са тръгнали мигрантите. Турските колеги са изпратили екипи. Не се знае точният брой на мигрантите все още. В момента се правят огледи от двете страни на оградата. Загиналият полицай е служител от 8 години и има опит. В последните години подобно нещо не се е случвало по границата, добави Демерджиев. Днес е празник на полицията, но ние няма да празнуваме, каза още служебният министър.

Няма повод за кадрови промени, това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не можем да правим кадрови промени всеки ден, отбеляза Демерджиев. Ако бъде заловен стрелецът, ще бъде съден в Турция.

Нека да се вземат от законодателния орган мерки, за останалото ние ще се погрижим. Въпреки сериозния натиск в този момент, който е безпрецедентен, ще направим необходимото, но искаме подкрепа от законодателната власт, заяви от своя страна главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

Да, става въпрос за група мигранти, която се е опитвала да премине границата. Около село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на МО, се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебното МПС, нашият служител насочва фенера към въпросния срез към оградата, последва изстрел от съседната територия на Турция, като с първия изстрел колегата е убит. Колегата от МО успява да се скрие зад МПС-то и по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие, разказа за трагичния случай комисар Тодоров.

От съседната територия са произведени 10-15 изстрела, колегата военнослужещ остава невредим за щастие. Групата, която е произвела изстрелите се оттегля към вътрешността на Турция. Осъществен е контакт с турските власти. Искам дебело да подчертая, че ние ще вземем всички мерки за сигурността на личния ни състав. Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност. Нека да се пристъпи незабавно към законодателни промени, не може от хиляди произнесени присъди да има само стотина ефективни. Това води до чувство не безнаказаност на тези хора, извършващи престъпления. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията. Това ще е един от начините да спасим колегите, които залагат живота си всеки ден и нощ на границата, подчерта Тодоров.

Свързани статии
Демерджиев: Граничарите ни защитават с телата си и плащат с телата си необезпечеността на границата Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Демерджиев за катастрофата със загинали полицаи в Бургас: Има данни за 16 колеги с нарушения Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи Демерджиев: Тече проверка в Гранична полиция, мигрантският натиск е най-голям от години Демерджиев се закани на каналджиите: Ще им отвърнем с цялата си мощ!
Тагове
демерджиев
Коментари

Още от последните новини