Демерджиев: Граничарите ни защитават с телата си и плащат с телата си необезпечеността на границата

Демерджиев: Граничарите ни защитават с телата си и плащат с телата си необезпечеността на границата - E-Burgas.com
cross.bg

В момента българската граница изглежда много по-добре от момента, в който я намерих, заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев при изслушването му в парламента относно предприетите мерки по охрана на границата и справянето с потока от нелегални имигранти.

"Завишеният мигрантски поток няма да намалява, има обективни фактори, които го формират и тенденцията най-вероятно за съжаление ще бъде към увеличаване на този поток вместо намаляване на натиска към външната ни граница, която е външна граница и на ЕС", подчерта той, цитиран от Агенция "Крос".

По думите му предотвратените опити за проникване на границата през тази година до 9 ноември 2022 г. са на 143 477 лица. За цялата 2021 г. са 40 хиляди лица, посочи министърът за сравнение.

"При целия този огромен натиск българската полиция се справя много добре с него, но, за съжаление, нашите гранични полицаи пазят с телата и плащат с телата си цената на това, че границата не е добре технически обезпечена", коментира Демерджиев. Той посочи, че са предприели всички мерки, така че техниката да помага на граничните полицаи и да ги пази, "така че не те да станат мишени и прегради с телата си".

"За последните 10 години щатът на "Гранична полиция" е намален с около 1300 човека. Това води до извънреден труд и полагане в други структури на МВР, до включване в охраната на българската граница на военнослужещите, но проблемите там са, че хората, които идват не познават проблемите на границата, така както граничните полицаи, не познават района, не познават подходите, ползват други тактики, те са обучени по друг начин", каза Демерджиев пред депутатите.

"Стартирахме обществени поръчки за това, но и част от сегашните автомобили са в тежко състояние. Необходими са високопроходими автомобили, а не такива с 300 коня двигател, подходящи за шосета, защото моторите им не издържат повече от 25 хил. км. Пътищата в пограничната зона е в ужасно състояние, затова насочихме сили да създадем работилница в Елхово, която да ремонтира автомобилите, които се чупят ежедневно", обясни министърът.

Свързани статии
Австрийският канцлер лично ще види как пазим границата си Полицаи и военни ще инспектират оградата на границата с Турция ЕК не иска да дава пари за ограда по границата между България и Турция Разширяват системата за комуникация по границата с Турция Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Д-р Мохд Абуаси: Не стрелят мигрантите, а каналджиите Демерджиев: Ще сме безкомпромисни с тези, които създават опасност за нашите граничари Демерджиев за катастрофата със загинали полицаи в Бургас: Има данни за 16 колеги с нарушения Затварят всички пунктове на българо-турската граница през нощта Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи
Тагове
демерджиев граница
Коментари

Още от последните новини